Leder av helsekomiteen Hanne Skare (Ap) var blant de som tok ordet i budsjettdebatten i Hadsel under det store desembermøtet.

- Styringsdokumentet fra rådmannen har mye bra i seg. Tidligere underskudd er betalt, og det er bra. Det som ikke er bra er at vi må kutte 36 millioner kroner, sammenliknet med inneværende år. Det blir krevende. For å lykkes med å komme ned i forbruk i løpet av året som kommer må vi vedta et budsjett som er så realistisk at rådmannen kan styre etter dette, sa Skare.

- Vi kan ikke legge til grunn inntekter vi vet  er urealistiske. Vi følger imidlertid ikke rådmannens forslag om nedbygging av Ekren. Samtidig vil vi ta beslutning i 2017 om struktur i helsesektoren. Vi har i septembermøtet gitt bestilling til rådmann om utredning av Ekren som arena for langt fremskreden demens, sa hun.

- Inntektene må være så realistiske at vi kan styre etter det, sa Skare.

I posisjonspartienes forslag til budsjett står det blant annet å lese:Rådmannen har gjennom sitt budsjettforslag synliggjort at vi må få til et nedtrekk på ca 36 millioner kroner målt opp mot revidert budsjett for 2016. Dette vil nødvendigvis måtte få store konsekvenser for deler av Hadsels befolkning. Med dette som bakteppe er det tvingende nødvendig å gjøre omfattende kutt i kommunens kostander slik at Hadsel kommune skal kunne drives på en driftsmessig forsvarlig måte i fremtiden. Kommunestyret prioriterer de lovpålagte oppgavene og et godt og forsvarlig skole- og helsetilbud.

Innvendinger

Opposisjonspartiene manglet ikke innvendinger mot budsjettet som ble stemt frem. Rødts Geir Jørgensen pekte på skolestruktur, kulturskole og kutt i bibliotek som eksempler på forhold som gjør at han stemte imot.

Camilla Skog Rodal (Frp) pekte blant annet på pengene som brukes på varaordfører i halv stilling, samt på komitemodellen som unødvendig. Gro-Marith Villadsen (Ap) returnerte med å spørre om pengene brukt på varaordfører i årene før maktskiftet i Hadsel kommune nå var å anse som unødig pengebruk.

Camilla Skog Rodal (Frp) pekte blant annet på at utgifter til vikarbruk er kraftig redusert på tampen av 2016, og at her må det være store penger å spare.

Renathe Johnsen (V) stilte spørsmål ved bestemmelser om taletiden som ble satt. Det gjorde at ordfører Siv Aasvik (Ap) måtte stoppe møtet for å finne ut av saken. Sistnevnte måtte konferere om saken om finne ut av dette, og fremholdt at det er helt normalt med taletid.

- Det kan ikke være slik at den ene representanten for et parti kan bruke opp hele taletiden for sitt parti. Dette er ikke demokratisk, mente Jan Steffensen.

- Jeg mener dette er helt greit, og jeg har aldri opplevd i andre politiske fora at en slik fremgangsmåte er blitt gjenstand for lovlighetskontroll med negativt utfall, repliserte ordfører Aasvik.

- Posisjonens forslag til budsjett bygger i stor grad på rådmannens innstilling. Det er ganske kraftig sentraliserende. Man pålegger alle den samme eiendomsskatten, samtidig som man sentraliserer tilbudene mer og mer til kommunesenteret. Man privatiserer kommunale veger, lar være å vedlikeholde veglys. Vi er en distriktskommune og skal ta vare på alle innbyggerne i kommunen, sa Jan Steffensen i MOS. Steffensen advarte i sitt innlegg også mot å bruke kommunale penger på overbygg over landsatte «Finnmarken». Han mener opposisjonens budsjettforslag er ekspansitvt og noe å strekke seg etter, men at det samtidig er gjennomførbart.

Mindre fallhøyde

Einar Roger Pettersen (Ap): Pettersen tok for seg Steffensens påstander om sentralisering. - Vi beholder Ekren, vi beholder ungdomsklubb på Melbu, vi beholder legekontor på Melbu, og tilfører midler til Innlandet. I forhold til inntektsgrunnlaget er det hensyn å ta, sa Pettersen. Han pekte på den interkommunale tjenesten barnevern som et eksempel på en tjenesten som er blitt veldig god, men som ikke er billigere enn da kommunen selv drev barnevernet.

Kurt Jenssen (Sp): - En av forskjellene på vårt budsjett og på opposisjonens budsjett er at sjansene våre på å bomme på tallene er langt lavere, sa Jenssen, som dermed påpekte det han mener gir en altfor stor fallhøyde.

Ronny Gabrielsen (Frp): Han advarte mot å tro at ungdomsklubben på Melbu er berget. Når klubben på Stokmarknes er ferdig er det kroken på døra for klubben på Melbu, advarte han. Han ba også om at det må brukes mer penger på bassenget på Innlandet.

Stig Sørmo (Sp): - Økonomisk styring går på å prioritere. Investering over en lengre periode, kan handle om at man har tatt noe over for kort tid. Jeg er glad for at det er innført taletid, slik at man ikke blir sittende ut over natta. Jeg har forøvrig kjempet for bassenget på Innlandet. Jeg har ikke klart å få mer enn det som er kommet, og skulle gjerne hatt mer.

Kurt Jenssen (Sp): - Vi sliter med etterslep, og vi sliter med overforbruk, påpekte han.

Gro-Marith Villadsen (Ap): - Rådmannen har pekt på svakheter ved både posisjonens og opposisjonens forslag. Det viser at det er vanskelig å arbeide med budsjettet. Vi er nå der at vi må bestemme retningen for bruken av kommunens penger. Det har vært vanskelig. Takk for en god debatt, avsluttet Villadsen.

Det ble lagt frem forslag fra posisjonen, opposisjonen og fra Høyre.

Høyres forslag fikk en stemme og falt (Høyres ene representant hadde permisjon)Frp, Mos og V: 8 stemmer og falt (Rødt stemte med) Formannskapets innstilling: 0 stemmerPosisjonens forslag: Vedtatt mot 9 stemmerBudsjett og styringsdokument som helhet: Vedtatt mot 2 stemmer - Jan Steffensen (Frp) og Ronny Gabrielsen (Frp).