– Vi tror det blir veldig bra, sa Kjell Magne Rask og Siri Jørgensen da VOL snakket med dem for få dager siden. Sammen med hunden har de feiret jul ombord på seilbåten «Inspire».

Pyntet

– Det blir første gang vi får ei jul for oss selv. Vi kommer til å savne de små barnebarna, men ellers tror jeg det blir bra, sier Siri Jørgensen.

Paret har solgt huset sitt i Tømmervika og flyttet til seilbåten på 45 fot. Der skal de bo til leiligheten i Verkstedbakken ved sykehuset står ferdig.

Båten er godt synlig fra land, med julelys fra ende til annen.

– Man må jo prøve å gjøre litt ut av det når man først skal være der. Da kan man pynte opp omgivelsene litt, sier Rask.

Innendørs står det også et lite juletre på bordet.

– Vi har bekvemmeligheten som vi har i hus. Vi har riktignok stue og kjøkken i ett, men det eneste vi mangler er oppvaskmaskin. Og det går greit å ta den for hånd, sier Rask.

Storm

Kjell Magne Rask hadde aldri sittet i en seilbåt før de kjøpte «Inspire» for to år siden. I løpet av den tiden har de lært mye om båten, og de trives godt.

– Vi seiler med båten så snart vi har tid og mulighet, men vi er ikke kommet oss så langt av gårde ennå, sier Rask.

Først og fremst har de planer om å utforske norskekysten.

– Og jeg har i hvert fall lyst til å seile en plass der det er mer behagelig klima, sier Rask.

Ombord i båten kjenner de uværet godt.

– Vi er jo veldig utsatt for vær og vind. Det er kanskje bakdelen med det hele.

– Hva gjør dere om det meldes full storm?

– Nei, det gjør ingenting. Vi sitter helt fast, så det skal holde. For min del er jeg født og oppvokst i båt, sier Rask.

– Kan julefeiring i båten bli en årlig tradisjon?

– Nei, det tviler jeg egentlig sterkt på. Vi måtte velge mellom hytta og båten, og siden Siri hadde så lyst til å feire i båten, gjør vi det, sier Rask og fortsetter:

– Folk synes kanskje det er veldig pussig at vi vil bo i en båt, men vi mangler ingenting. Kommer man lenger sør i landet er det ikke så uvanlig å bo i båt, som det kanskje er nordpå, sier Rask.