Klagefristen er mandag 23. januar, men Inge Berg sier allerede nå at det er grunnlag for en klage og at denne blir sendt.

– Nordlaks har stor tro på Havfarmene. Vi mener prosjektet har potensial til å legge noe av grunnlaget for en fremtidig bærekraftig utvikling i havbruksnæringen. Vi føler oss forpliktet til å gjøre det vi kan for å realisere hele prosjektet, sier konsernsjef Inge Berg i Nordlaks i en melding til VOL.

Klagefrist mandag

Nordlaks fikk før jul tildelt 10 utviklingstillatelser for å bygge én Havfarm. Den opprinnelige søknaden var på 39 utviklingstillatelser for å bygge tre ulike Havfarmer.

Hver av disse Havfarmene er unike i den forstand at de kan åpne ulike og egnede områder for havbruk. Nøkkelen til bærekraftig utvikling i norsk havbruksnæring ligger her – i en smartere bruk av sjøarealet.

– Ved å flytte havbruket ut av fjordene kan man bruke de tradisjonelle anleggene på en smartere måte, og slik oppnå stor effekt i arbeidet med å bekjempe lakselus. Havfarmene skal utvikles i tre ulike versjoner og vi må bygge Havfarm 2 og 3 for å ta ut potensialet i prosjektet og virkelig få fart på utviklingen av havbruksnæringen, fortsetter Berg.

Bærekraftig

Nordlaks-modellen er Nordlaks sin løsning for bærekraftig utvikling i havbruksnæringen, og er en produksjonsstrategi i tre trinn: stor smolt, kort oppholdstid i tradisjonelle oppdrettsanlegg før siste tilvekstfase i Havfarmene.

–  Havfarmene muliggjør kort oppholdstid i tradisjonelle oppdrettsanlegg, og med det bedre bruk av forebyggende metoder mot lakselus, slik som koordinert brakklegging og beskyttelsesskjørt. Dette er forebygging som vi vet fungerer og som vi vil bygge produksjonsstrategien rundt, avslutter Berg.