Dette skjedde i september i fjor. Kort tid etter ble kinosjef Ketil Johnsen konstituert som kulturhussjef og Mikalsen ble erstattet i styret av Ronny Gabrielsen (Frp).

- Vi har nå en konstituert kulturhussjef i Ketil Johnsen. Han og de andre ansatte gjør en formidabel jobb. Det er mye jobb, men de klarer seg veldig bra og jeg har forståelse for at det går bra. Sånn som det er i dag så går det fin med de ansatte vi har. En kan gjerne ønske seg flere stillinger, men vi vet at eierne (Hadsel kommune red. anm.) har en anstrengt økonomi og dermed må vi handle ut fra det.

- Ei løsning blir det og det blir ei god løsning som ikke går ut over tilbudet. Jeg kan ikke si noe mer om det før saken er styrebehandlet, sier Rask.

- Tidligere kulturhussjef Lauvland Pettersen var i perioden før han sa opp sykemeldt på grunn av høyt arbeidspress. Nå er arbeidsmengden fordelt på enda færre. Er det rimelig å forvente at en kan jobbe under slikt press over lengre tid?

- Jeg opplever det ikke som at de ansatte sliter. Det er mye å gjøre, men jeg har forståelse for at det går bra. Men det må du eventuelt snakke med Ketil Johnsen og de andre om.

Rask mener videre at en kun trenger å se på programmet ved Hurtigrutens Hus for å se bevis på den jobben som blir gjort.

- Vi har et tettpakket program fremover, så om en ser på det ser man for en formidabel innsats som blir gjort.

Tror på balanse i 2017 Fungerende daglig leder Ketil Johnsen og styreleder Lars Rask orienterte under torsdagens kommunestyremøte om tingenes tilstand i Hurtigrutens Hus. Reforhandler avtaler

I fjor vedtok kommunestyret å kutte tilskuddet til Hurtigrutens Hus med én million kroner i 2017. Dette var noe Rask og styret ba kommunen om å unngå. Det ble likevel gjennomført.

- Jobben på første styremøte 22. februar blir å finne ut hvordan vi skal løse dette. Vi har stor tro på at vi skal klare å komme frem til gode løsninger, sier Rask.

I en lengre periode har også styret drevet med reforhandlinger av eksisterende leieavtaler. Det arbeidet er nå inne i sluttfasen.

- En del av strategidokumentet for Hurtigrutens Hus var å reforhandle eksisterende avtaler. Den jobben er vi nå inne i sluttfasen av. Nå skal vi snart ha alle inne på markedsbasert leie, noe som vil være bedre totalt sett for oss, sier han og fortsetter.

- Vi har fullt belegg på huset nå. Slik er nå så skulle vi rent økonomisk gjerne hatt mer plass å leie ut. Derfor må vi se på sikt om vi kan gjøre noe med bygningsmassen for få enda mer ut av huset.

Slutter som kulturhussjef Jon Lauvland Pettersen forlater jobben som daglig leder ved Hurtigrutens Hus. Årsaken er sterkt arbeidspress over tid. Slitasje

Huset fra 1998 begynner nå også å bære preg av å være en velbrukt 19-åring.

- Vi merker at huset begynner å dra på årene. Vedlikehold vil bli en stor del av de økonomiske utfordringene i fremtida. Slitasjen flere steder i bygger er påtakelig og vi har et ventilasjonsanlegg for eksempel som er gått ut på dato. Det er et av flere punkter vi må finne rom for i fremtiden.

- Må se på tiltak

- Du har tidligere uttalt at dere håper og tror på økonomisk balanse i 2017. Hvilke andre tiltak enn reforhandling av avtaler skal gjennomføres for å nå den målsetninga?

- Vi må optimalisere drifta. Vi har en kino som har gode besøkstall, det samme med kulturarrangementer. Selv om kino og kulturarrangementer er godt besøkt er det begrenset hva de kaster av seg i kroner og øre. Så en kan måtte se på det. I tillegg må vi som nevnt se på om vi kan gjøre bygningsmessige tiltak for å få enda mer ut av huset.

Har endret mening

Da Rask tiltrådte som styreleder uttalte han følgende om sammenhengen kultur og økonomi.

– Kanskje dersom du ser på historien til dette huset. Det er klart at kultur koster, og det må vi være åpne om. Samtidig gir aktiviteten i huset her store ringvirkninger, og bidrar til å skape et svært positivt bilde av kommunen og av Vesterålen. Jeg er svært imponert av jobben de ansatte her på huset gjør, sa han til VOL 7. desember 2015.

- Har du endret syn nå som realitetene med økonomi er sunket inn?

- En må hele tiden forholde seg til økonomi og dens realiteter. Vi skulle gjerne ønske at vi fikk mer tilskudd. De fleste kulturhus i Norge får tilskudd og en må vite at kultur koster og en kan ikke alltid måle avkastningen i kroner og øre. Når det er sagt så må vi ha forståelse for kommunens vanskelige økonomiske situasjon og ta det innover seg. Jeg tror imidlertid ingen vil være foruten kulturhuset og derfor må vi jobbe hardt i tida som kommer for å finne gode løsninger.