"Bare" 12 står i kø i Hadsel for å få kommunal bolig. For halvannet år siden var det 45 på venteliste.

Flere boliger og bedre ventelister gir bedre tall.

Behov?

På et møte i foretaket forrige uke spurte styremedlem Ronny Gabrielsen (Frp) om enkelte som bor kommunalt ikke har behov for det.

Det er ifølge daglig leder Vegard Melchiorsen svært få som bor i kommunale boliger som «helst» skulle bodd privat, men det er ikke aktuelt å kaste folk ut av sine leiligheter.

Ikke et veldig stort problem

– En tidsbegrenset avtale som ikke følges opp etter utløp, blir ifølge Husleieloven tidsubegrenset etter tre måneder. Dette gjelder per i dag cirka 20 kontrakter, men flertallet av disse har trolig fortsatt behov for kommunal bolig. Noen av disse kunne nok vært i det private markedet eller eid egen bolig. Problemet er ikke veldig stort, sier Vegard Melchiorsen.

Flest

Hvert år må kommunene rapportere inn hvor mange kommunale boliger de har. Dette skjer til Kostra-basen (Kommune-Stat-Rapportering) til SSB. Tallene for 2016 er ennå ikke oppdatert, men i 2015 var det særlig en kommune i Vesterålen som utmerket seg ved å ha mange kommunale innbyggere i forhold til folketallet. Det var Bø kommune. Ifølge Kostra hadde Bø 41 kommunale boliger per 1.000 innbyggere, Sortland hadde 32, Lødingen 28, Hadsel 27, Andøy 19 og Øksnes 12 kommunale boliger per 1.000 innbyggere. Gjennomsnittet for landet var 21 bolig per 1.000 innbyggere. I gjennomsnitt brukte norske kommuner drøyt 60 kroner per innbygger på sine drøyt 107.000 kommunale boliger.

Kostratallene viser at Bø også bruker mest penger på kommunale boliger. I 2015 kostet de kommunale boligene 852 kroner per innbygger i Bø. Lødingen hadde en kostnad på 473, Andøy 368, Hadsel 165, Øksnes 141 mens Sortland hadde en "kostnad" på minus 167 kroner per innbygger.