Skolesaken i Hadsel har vært brennhet siden kommunestyret vedtok å flytte de eldste klassetrinnene (unntatt ett) fra skolen til Stokmarknes allerede fra høsten. Dette skjedde til tross for at Arbeiderpartiet og Senterpartiet hadde klare formuleringer mot skolenedlegging i sine partiprogrammer under valgkampen i 2015.

Det er lenge siden det først ble ymtet frampå at det kunne bli en privatskole på Sandnes om skolen ble vedtatt nedlagt. Skolen er kommet et steg nærmere denne uken ved at arbeidet er formalisert. Skolen har fått et styre.

Kommunen har ikke fått henvendelser fra Sandnes montessori ennå: Vil ikke privatisere skolen Det er ikke aktuell politikk for Hadsel kommune å aktivt privatisere skoledrift i Hadsel. Vil leie

Håkon Østgård, som er styreleder ved Sandnes Montessoriskole, sier at styret både har en plan A, en plan B og en plan C.

– Plan A er å leie ledig kapasitet i eksisterende skole. Når tre klasser flyttes, blir det et tomrom som vi ønsker å leie, sier han.

Det betyr at Hadsel kommune må være velvillige. Er det grunn til å tro det?– Vi har gode grunn til å tro at det vil la seg gjøre å få til en leieavtale med skolen. Erfaring viser at det tar tid, men at man kommer i mål til slutt, sier Østgård. Han sier at leie av skolen kan være økonomisk gunstig for kommunen.

I neste uke skal privatskoleetablererne møte rådmannen for å diskutere leie.

– Skoleplasser vil lyses ut i nærmeste fremtid Foreningen Sandnes Montessoriskole jobber for å få på plass et skoletilbud for ungdomstrinnet allerede fra høsten av. Butikken?

– Plan B er å leie bygningsmasse som ligger i nærheten av skolen. Det er ledige lokaler i nærheten av skolen, og det finnes også andre lokaler i området. Vi undersøker om disse lokalene kan bygges om og brukes som klasserom, sier Østgård.

Han bekrefter overfor Vol at et alternativ er å leie de lokalene som ble brukt til butikk. Skolen blir i så fall nabo til barnehagen.– Plan C er andre lokaler i området, sier Østgård.

Lovlighetskontroll av skolebruksplan i Hadsel: – Konklusjonen er at vi har gjennomført en lovlig prosess Hadsel kommune har gjennomført en lovlighetskontroll av vedtaket om ny skolebruksplan i Hadsel. Jobbes hardt

Det arbeides hardt for å få en skolealternativ på plass til høsten. Et viktig skjær i sjøen er Utdanningsdirektoratet, som må godkjenne en privatskoleetablering. Direktoratet har til nå signalisert at de først eventuelt kan gi godkjenning i februar 2018.

Østgård synes at direktoratet har gitt seg selv veldig god tid.

Han opplyser at det er satt i gang en prosess for å få et svar tidligere, og mener en oppstart til høsten fortsatt er fullt mulig.

– Finansiering, pedagogikk og elever er fullt mulig å få på plass før skoleåret begynner til høsten. Den største usikkerheten nå er Utdanningsdirektoratet, sier Østgård.

FAU på Sandnes og den nystartede foreningen Sandnes Montessoriskole: Vil starte montessoriskole på Sandnes Det er nå tatt initiativ til å starte montessoriskole på Sandnes. Lunken?

Rådmann i Hadsel Ola Morten Teigen er ikke fullt så optimistisk som Østgård. I alle fall før møtet holdes.

– Jeg tenker at jeg først må ha det møtet med dem før jeg kommer med altfor mange uttalelser. Det jeg kan si er at det er mange utfordringer som er inne i bildet før en kan få til en avtale. Derfor kan jeg ikke si jeg er spesielt optimistisk, sier Teigen.

Han peker på følgende forhold.

– Jeg tenker da på praktiske forhold, økonomiske forhold og skolens behov fremover. Flyttingen av de tre klassetrinnene spiller inn på skolens øvrige drift i kommunen, og en endring vil påvirke dette igjen.

Han er imidlertid klar på at møtet skal holdes med åpne øyne og ører.

– Først skal vi jo ha møtet. Om det møtet resulterer i en søknad så skal den behandles ut fra det virkelighetsbildet som er gjeldende, sier Teigen.