– Tjenesten blir brukt veldig mye. Målet er at vi skal ha tilstrekkelig med ressurser og personell i skolehelsetjenesten for å kunne jobbe med forebygging der elevene er.

Det sier ledende helsesøster i Hadsel, Gro Rønning Nyvold.

Helsesøstrene er tre dager i uken både på videregående skole på Melbu og på Stokmarknes. Dette er blitt mulig gjennom prosjektmidler fra helsedirektoratet for å styrke tjenesten.

– Et lavterskeltilbud som dette skal bidra til at ungdommene får rett hjelp til rett tid, slik at utfordringer ikke utvikler seg til å bli veldig alvorlige.

Skulle gjerne vært mer tilstede

Hvor ofte de er på skolen avhenger av antall elever.

– Vi vil naturlig nok være mest til stede der skolene er størst. Det er utarbeidet normtall for tjenesten, men vi er dessverre ikke oppe i normtallet i skolehelsetjenesten. Vi skulle ønske vi var tilstede mer.

Psykisk helse

– Vi har stort fokus på psykisk helse, og har god kompetanse som kan bidra til de som søker oss. I forhold til spesialisthelsetjenesten er vår rolle å kartlegge om personen har utfordringer vi kan løse før det blir så alvorlig at vi i samarbeid med lege.

De samarbeider med Barne og ungdomspsykiatrien (BUP). Helsesøstrene har også undervisning i «psykologisk førstehjelp» for 3, 5 og 8. klasse.

– Vi hjelper med enkle teknikker for å rydde opp i følelser. Enkelte barnehager har også noe tilbud innen dette.

Åpen helsestasjon

En gang i uka er det åpen helsestasjon for ungdom mellom 13-25 år.

– Tilbudet er godt besøkt. Vi får mange henvendelser om prevamsjonsveiledning, men også psykisk helse, forteller hun.