Fredag la regjeringen frem sin endelige stortingsmelding om pliktsystemet i fiskerinæringen – hvor forslaget er at både tilbudsplikten, bearbeidingsplikten og aktivitetsplikten avvikles mot en kompensasjon.

En engangssum på til sammen 100 millioner kroner skal kompensere for bortfall av tilbudsplikten, mens aktivitetsplikten avvikles ved en tvangsmessig avkorting på 20 prosent av Havfisks torskekvoter – som omfordeles til kystflåten under 15 meter i Nord-Norge.

I dag er det kun det Lerøy-eide trålselskapet Havfisk som er pålagt aktivitetsplikt. Disse er knyttet til seks filetanlegg, hvor Norway Seafoods, også eid av Lerøy, driver fem. Dette er i Båtsfjord, Lebesby, Hammerfest, Vestvågøy og Hadsel.

– Mest utsatt

Fiskeriminister Per Sandberg la under sitt framlegg av meldingen ikke skjul på at avviklingen av aktivitetsplikten vil kunne føre til nedleggelser av industrianlegg, som igjen vil føre til konsekvenser for enkelte lokalsamfunn.

Nofima har på vegne av Nærings- og fiskeridepatementet laget et notat som er vedlagt stortingsmeldingen, om konsekvenser ved bortfall av pliktene i kommuner med anlegg hvor det er tilknyttet aktivitetsplikt.

I stortingsmeldingen heter det at det er grunn til å anta at avviklingen av aktivitetsplikten vil føre til at bearbeiding av fisk konsolideres på færre anlegg. I notatet fra Nofima skrives det at anlegget på Melbu trolig er mest utsatt om Norway Seafoods legger ned noen av sine anlegg, og de viser til utredningen de tidligere eierne fikk gjennomført i 2012, hvor Melbu-anlegget ble foreslått nedlagt.

– Samlet sett er mest sannsynlig Melbu mest utsatt ved en eventuell nedleggelse av de tettstedene og kommunene vist til her, heter det i notatet.

– I motsetning til kommunene i Finnmark er kommunene i Lofoten og Vesterålen i større grad avhengig av tilførsel av trålråstoff utenom den tradisjonelle sesongen, enten landet direkte til anlegget eller tilkjørt. Ved bortfall av tilbudsplikten og en reduksjon eller totalt bortfall av trålerandelen vil aktiviteten ved anlegget bli betraktelig redusert. Mengden råstoff fra kystflåten har riktignok vært stigende, men utgjør fortsatt et relativt lite kvantum og bedriften vil kunne være sårbar ved bortfall, skrives det i notatet.

– Ikke dramatisk

Anlegget på Melbu står for 30 prosent av de sysselsatte i næringsmiddelindustrien i Hadsel, og for rundt 2,5 prosent av arbeidsstokken totalt i kommunen. Notatet peker på at Norway Seafoods er den eneste gjenværende hvitfiskaktøren i kommunen, og ved nedleggelse vil det ha negative konsekvenser for fiskerinæringen.

I notatet fra Nofima blir det hevdet at konsekvensene vil være langt større for Melbu som tettsted enn kommunen som helhet.

Hadsel kommune har et differensiert næringsliv hvor blant annet oppdrett er en stor aktør, og for kommunen som helhet vil konsekvensene ikke være dramatiske, skrives det i notatet.

Samtidig blir det skrevet at på grunn av tidsaspektet har det ikke vært mulig å gjøre analyser av ringvirkninger anlegget har ellers i kommunen, og notatet sier derfor ikke noe om effektene for det øvrige næringslivet.

I selve stortingsmeldingen skrives det at det er grunn til å anta at de regionale ringvirkningene av en eventuell nedleggelse blir størst i Stamsund og Melbu, men at i "Nordland vil Sortlandsregionen være klart bedre rustet til å tåle en avvikling av produksjonsanlegget ut fra størrelsen på arbeidsmarkedet,enn Vestvågøyregionen som har et vesentlig mindre arbeidsmarked".

Konsekvenser for leverandører

Melbu Systems er en av mange bedrifter i Hadsel som leverer varer og tjenester til Norway Seafoods. De leverer produksjonsutstyr og har vedlikehold av utstyret på anlegget.

– Om det skulle ende opp med nedleggelse, vil det ha store konsekvenser for oss. Både rederiet og landanlegget handler hos oss for millioner i året, og er en stor kunde, sier daglig leder Einar Roger Pettersen.

At en nedleggelse blir isolert til et problem for Melbu, og ikke hele Hadsel, skjønner han lite av.

– Når en så liten kommune som Hadsel mister mellom 100 og 150 arbeidsplasser, er det klart at det får konsekvenser. Tenk på skatteinngangen. Det er ikke Melbu som mister inntekter, men Hadsel, sier Pettersen.

Han legger til at han tror Lerøy har gode hensikter, og håper at anlegget får bestå.

Millioner i skatteinntekter

Ordfører Siv Dagny Aasvik sier det er synd hvis en så enkel fremstilling har ligget til grunn for noe som kan få så omfattende konsekvenser for Hadsel.

– En nedlegging vil ha langt støtte konsekvenser for Hadsel enn de arbeidsplassene som blir direkte berørt. Vi har en leverandørindustri tilknyttet anlegget, og det vil også ha noe å si for alle de som ønsker å satse på Melbu. Dette fører med seg en usikkerhet som ikke er bra, sier hun.

Kommunen har regnet på hva en nedleggelse vil ha å si for kommunekassen. Hadsel har per i dag seks millioner kroner i rene skatteinntekter fra rundt 120 ansatte på Melbu årlig.

– Så kommer de langsiktige konsekvensene i tillegg, dersom de ikke får seg jobb og deretter flytter. Da kommer den virkelige krisen. Ringvirkningen av at for eksempel 50 flytter vil kunne gi en selvforsterkenede effekt. Og da har vi ikke begynt å regne på små og mellomstore bedrifter som vil måtte nedskalere, sier Aasvik.

– Dette vil gå direkte ut over velferdstilbudet til innbyggerne i Hadsel, sier ordføreren.