For mens VG og Filmpolitiet var litt kjølig til resultatet, er Aftenposten henrykt.

De skriver følgende om filmen som har Norgespremiere 24. mars.

«Oskars Amerika er en av de fineste barnefilmene denne anmelderen har sett på lenge. Den behandler alvorlige temaer med omhu og humor.». Det skriver anmelder May Synnøve Rogne i Aftenposten, som har gitt filmen fem av seks i karakter.

Om Torfinn Iversens historie og regi skriver Rogne:

«Regissør Iversen skildrer også vennskapet mellom Oskar og Levi med kløkt. Vennskap mellom en voksen og et barn kan lett bli feiltolket, men her er det bare fint. Det er de to outsiderne mot verden. Iversen har tegnet et varmt portrett av et vennskap mellom to umake personer.».

Odin Eikre – Fantastisk å få terningkast fem Hovedrolleinnehaver i Oskars Amerika, Odin Eikre, synes det er fantastisk å få skryt for filmen og egen innsats. De mer kjølige kritikkene tar han med knusende ro. Skryt til Odin

Også skuespillerdebutant og hovedrolleinnehaver Odin Eikre får skryt.

«Jørgen Langhelle er god som Levi, men det er Odin Eikre som er filmens stjerne. En skulle ikke tro det er debutfilmen hans. Han har en varm og fin utstråling samtidig som han får frem Oskars sårhet i en verden han ikke alltid forstår. Kjemien mellom de to er veldig god. Sammen med den lille, rare hesten er de filmens samlende, lune humorelement.»

Odin beste unge nordiske skuespiller under BUFF i Malmö: – Dette er litt uvirkelig Odin Eikre fra Stokmarknes vant prisen for beste unge nordiske skuespiller under filmfestialen i Malmö mandag kveld. Flere middels imponert

Går vi gjennom de andre anmeldelsene av filmen ser vi at Dagens Næringsliv er positive. De skriver:

«Oskars Amerika er en alvorlig og søt røverhistorie om å takle det når virkeligheten kommer i veien for fantasien».

Filmpolitiet i P3 er imponert over tematikken, men ikke så imponert over resultatet.

«Spillefilmen lykkes med noe, men ikke alt. Det skorter på innlevelsen i noen viktige unge roller som burde vært besatt og/eller instruert bedre.», skriver anmelder Birger Vestmo.

Han er imponert over det visuelle i filmen.

Dette viser seg som et fantastisk filmvennlig landskap, fanget inn i fotograf Odd Reinhardt Nicolaysens flotte bredformatsbilder.».

Filmfront er på samme side og gir terningkast tre.

«Oskars Amerika er en film som egentlig mest føles som en tidsberetning for voksne. Barn og unge i dag har ingen forhold til 80-tallet, og slik er det naturlig å tro at filmen i stor grad ikke vil fenge voldsomt for barn, det må i så fall være rolige og tålmodige barn.

Mekanismene i historien er heller ikke særlig effektive eller spennende, selv om Oskar både spilles og fremstilles som en god gutt. Det er til slutt forholdet mellom ham og Levi som føles som det beste ved filmen i en litt typisk ’gutt blir venn med den annerledes mannen’-historien.».

Firer

ITromsø gir en firer på terningen og skryter av vågalheten til filmprosjektet.

«Regissør og manusforfatter Torfinn Iversen legger ingenting mellom når han skal fortelle en sterk familiehistorie med flere sorte får enn lyspunkter. Alkoholisme, psykiske skavanker og gruppepress står sentralt i historien som omspinner Oskar.», skriver anmelder Kent-Einar Myreng.

Om skuespillerne skriver Myreng.

«Odin Eikre gjør absolutt en godkjent rolle som Oskar, og det er en fryd å se vestlendingen Jørgen Langhelle som en stammende nordlending, men i løpet av fhalvannen time rekker vi aldri å få ut potensialet til de komplekse rollene. Noe som er synd, for her kunne man lekt seg med humor, alvor og ikke minst spilt på kontrastene mellom de fargerike karakterene.».

Adresseavisa skriver.

«Det er mye bra og friskt med «Oskars Amerika». Filmen ble tidligere i år tatt ut til barne- og ungdomsfilm-programmet i Berlin som første norske film på flere år. Den er også den eneste norske barnefilmen i år som er basert på originalmanus.

Derfor er det synd historien ikke er like god som universet, scenografi, musikk, foto og noen av skuespillerprestasjonene. Det er nemlig lenge mellom norske barnefilmer ser ut og låter så bra som Torfinn Iversens «Oskars Amerika».