Tirsdag var politiet på Nordlaks sitt hovedkontor på Børøya og startet etterforskning på to saker. Den ene hvor Nordlaks Produkter har slaktet fisk for en annen oppdretter i 2014. Den andre gjelder Nordlaks Oppdrett sin biomassekontroll på to lokaliteter.

Politietterforsker Steffen Ravnåsen bekrefter informasjonen som Nordlaks kom med tirsdag kveld og at de på tirsdag startet etterforskningen.

– Første oppgave nå er å innhente informasjon som vi vil bruke tid på å bearbeide, sier han.

Ravnåsen sier at etterforskningen vil ta tid.

– Det vil ta tid å innhente all informasjon og analysere den. Hvor lang tid det vil ta er vanskelig å si, men jobben vi skal gjøre er tidkrevende, sier han.

– Kan du si noe om eventuelle reaksjoner om Nordlaks blir funnet skyldig?

– Det er alt for tidlig å spekulere i dette. Når skal vi først etterforske saken.

Nordlaks etterforskes Politiet har opprettet etterforskning av Nordlaks Produkter og Nordlaks Oppdrett. Økokrim involvert

Anmeldelsen på Nordlaks ble levert i februar og politiet har i en periode jobbet med å innhente informasjon. Tirsdag var Økokrim i Hadsel for å starte etterforskningen av tilfellet hvor Nordlaks er anklaget for å ha slaktet og videresolgt fisk smittet av ILA.

– Da Økokrim allerede hadde en varslet etterforskning på tirsdag, så vi det som hensiktsmessig at vi i politiet også var med på denne aksjonen for å etterforske forholdet vi er satt til. Dette gjorde vi for å utnytte kapasiteten maksimalt.

Økokrim etterforsker en sak hvor Mattilsynet i 2015 gjennom mediene varslet anmeldelse av Isqueen AS i Lofoten for å ha unnlatt å melde om utbrudd av ILA. Nordlaks Produkter sto for slakting av fisken. Tilsynet mente ILA-smittet laks ved ett tilfelle ble solgt til Kina, og bidro til at norsk laks ble utestengt fra det kinesiske markedet i 2014. Disse påstandene reagerte oppdretterne kraftig på, og Isqueen krevde ifølge Intrafish erstatning fra Mattilsynet for ærekrenkelser.

Under etterforskning Biomassekontroll

Lokalt politi skal etterforske saken med biomassekontroll hvor Nordlaks er anklaget av Fiskeridirektoratet for feilrapportering.

Saken dreier seg om lokalitetene Skommesvik og Bogelva hadde en samlet tellefeil på 109.000 i biomasserapporteringen, etter at all laks var utslaktet. Dette fra et samlet utsett på 2.077.654 laks. Ifølge Fiskeridirektoratet kommenterte ikke selskapet dette uregistrerte avviket i sin rapportering, men først etter at direktoratet ettersporte en forklaring for andre gang.

Nordlaks Oppdrett mente svinnet kom av en langt høyere dødelighet første høst (oppdrettsfisken står ofte to høster i sjøen)enn det selskapet hadde registrert og rapportert til fiskerimyndighetene. Den forklaringa festet ikke Fiskeridirektoratet lit til.

– Overrasket

Direktør i Nordlaks Inge Berg sa i 2015 følgende om anklagene fra Fiskeridirektoratet.

– Et avvik på 109.000 laks kan synes som et voldsomt stort avvik, men det er tatt ut av proporsjoner i forhold til de biomasser vi håndterer. Det er ikke unormalt at man har et slik avvik, blant annet på grunn av det tekniske utstyret vi benytter i tellingen, sa Berg til VOL i 2015.

Kommersiell direktør Merete Kristiansen sier i tirsdagens pressemelding at de er overrasket over at dette nå blir gjenstand for etterforskning.

– Nordlaks er ikke kjent med forhold som skulle tilsi at det er grunnlag for kjennelsene som ligger til grunn for etterforskningen. Vi har som kjent gjennom media hatt en til dels omfattende dialog med myndighetene om disse forholdene tidligere, og er overrasket over at det nå kommer til etterforskning. Vi vil som alltid samarbeide med myndighetene og bidra til at de får tilgang til den informasjonen de ber om, avslutter Merete Kristiansen og opplyser at selskapenes produksjon ikke vil bli påvirket av etterforskningen.

Fiskeridirektoratet vil ikke uttale seg

VOL har i dag vært kontakt med Fiskeridirektoratet for å høre hvorfor de nå, så lenge etter hendelsene, har anmeldt Nordlaks. De vil ikke uttale seg om saken.

– Dette er en politisak nå, og derfor vil vi ikke uttale oss, får vi opplyst på e-post fra Fiskeridirektoratet.