John Ivar Karlsen (15) er lillebroren til Karlsen-søstrene fra Melbu. Også han har et stort talent for familiens idrett: ski.

Han har spilt mye fotball, og følger med på alle typer idrett på TV.

– Jeg er rett og slett sportsidiot, sier John Ivar og smiler.

– Hvorfor vil du satse på ski?

– Jeg synes det er veldig artig. Det ligger nesten i blodet. Ski er  en individuell idrett, og alt er opp til deg selv.

Barneleddgikt

Da han var fire år maste han om å få være med på trening med søstrene. Han var fem år første gang han deltok på skirenn.

Men for to år siden ble John Ivar forhindret fra å trene. Det tok lang tid før legene klarte å finne ut at han var rammet av barneleddgikt, hvor immunforsvaret gikk til angrep på seg selv. Dermed fikk Karlsen treningsforbud i 5-6 måneder.

Det hindret ikke han fra å delta på renn da han var blitt frisk. Men med seks måneder mindre trening enn de andre, var det vanskelig å hevde seg.

Nå har ikke John Ivar hatt utbrudd siden høsten 2015, og de håper nå at han er kvitt sykdommmen.

– Det er veldig artig å kunne få gå på ski igjen. Nå slipper jeg å være redd for å bli syk. Jeg ble lei meg da alle kompisene mine fikk trene, men ikke jeg. Sykdommen gjorde ikke vondt, så det var rart å ikke kunne trene når jeg følte meg frisk.

– Hvordan klarer du å presse deg selv til å gi alt?

– Vinnerinstinktet slår inn, forklarer John Ivar.

Noen ganger er det veldig stille i gangen når far og sønn kommer hjem etter å ha trent sammen. Det er ensbetydende med at enten så har junior slått senior, eller omvendt. Og sånt må man fordøye litt.

Skilinja

Karlsen har gjort mange gode renn denne sesongen, og har konkurrert mot kompisene Bastian Holst og Jacob Sørlie Pettersen.

Karlsen går i 10. klasse og har planer om å begynne på skilinjen i Merråker.

– Der er det gode skiløpere, miljø og treningsmuligheter, så det blir spennende, smiler han.