– Det beste er om vi blir enige om noe som står seg over tid, sier saksordfører Ingrid Heggø (Ap).

Fiskeriminister Per Sandberg vil oppheve pliktene for trålerflåten. Leveringsplikten og bearbeidingsplikten skal erstattes med 20 prosent avkorting av kvotene, og en pengesum på 100 millioner kroner som skal brukes til omstilling i berørte samfunn. Kvotene skal refordeles til båter som er under 15 meter. Med dagens torskekvoter utgjør denne overføringen 8.500 tonn torsk.

Regjeringen vil avvikle alle trålerpliktene Regjeringen vil oppheve pliktsystemet i fiskerinæringen. Aktivitetsplikten avvikles mot en tvangsmessig avkorting på 20 prosent av relevante torskekvoter. Folkemøte

I morgen avholder Sandberg folkemøte i Tromsø om pliktsystemet.

– Mitt håp er at vi under dette møtet kan ha en faktabasert diskusjon. Her vil jeg redegjøre for hvorfor regjeringens forslag om å fjerne pliktene vil styrke Nord-Norge. Det er bred enighet om at vi har et pliktsystem som ikke gagner Nord-Norge. Regjeringens forslag vil tjene kystsamfunnene bedre enn pliktene har gjort, sier Sandberg i en pressemelding.

Mer til kystflåten gir levende kystsamfunn Fiskeriminister Per Sandberg har foreslått å fjerne pliktene for torsketrålerne. Aktivitetsplikten skal fjernes ved en tvangsmessig avkortning på 20% av kvotene til selskapet som har denne plikten. Motstand

Forslaget hans har imidlertid møtt stor motstand.

– Utfra det jeg har lest er det ingen som støttet Sandbergs forslag, ikke engang Frps og Høyre representanter fra Nord-Norge, sier Heggø.

Sandbergs forslag er blitt kalt et ran av kysten, og særlig Finnmark. I Vesterålen frykter man at forslaget vil få store konsekvenser for Lerøy Norway Seafoods virksomhet på Melbu og dermed lokalsamfunnet der.

Freiberg ordknapp om pliktmeldingen: – Pliktsystemet har i liten grad fungert etter hensikten Som ordfører i Hadsel kjempet Kjell-Børge Freiberg mot en endring av pliktsystemet innen fiskeribransjen. Når hans eget parti nå vil fjerne systemet, er han litt mer diplomatisk. Sonderingsmøte

Heggø sier at komiteen har hatt ett sonderingsmøte om saken.

– Alle var til stede i hele møtet. Jeg vil levere et førsteutkast til innstilling 2. mai. Den blir ikke offentliggjort. Vi har hele mai til å behandle saken. 1. juni kommer innstillingen fra komiteen, og 8. juni behandles saken i Stortinget, sier Heggø.

– Hva tror du om forhandlingene?

– Det beste er om vi blir enige om noe som står seg over tid. Men jeg tror det blir vanskelig etter runden med Sandberg i spørretimen. Han er helt firkantet på at hans modell er den eneste og beste, sier Heggø.

Hun sier at hun tror at Ap, Sp og SV vil finne sammen i denne saken.

– Jeg håper i hvert fall det. Ut fra det jeg har lest av uttalelser i media, tror jeg man klarer å finne sammen, sier Heggø.

Regjeringen vil avvikle alle trålerpliktene Regjeringen vil oppheve pliktsystemet i fiskerinæringen. Aktivitetsplikten avvikles mot en tvangsmessig avkorting på 20 prosent av relevante torskekvoter. – Vil beholde pliktene

Heggø sier at Ap vil beholde pliktordningen, men endre dem.

– Intensjonen var god da pliktene ble innført, men i dag virker de mot sin hensikt. Vi vil tilbake til intensjonen som er å sikre industrien råstoff hele året. Det er særlig bearbeidingsplikten som må endres, sier Heggø.