SKYHØYE: Lakseprisen er skyhøy.

Nordlaks er med i den norske delegasjonen som følger fiskeriminister Per Sandberg i Kina. Side 2011 har Kina nektet å importere fersk laks fra Norge, men landene nærmer seg gjennom ulike protokoller og avtaler. Det var tildelingen av Nobels Fredspris til Liu Xiaobo i 2010 som førte til at den norske laksen ble utestengt fra det kinesiske markedet.

DN: Inge Berg kan flytte havfarm til Kina Om de ikke får lov å investere i Norge, vurderer Inge Berg å flytte havfarm-satsing til Kina. Viktig

Fiskeriministeren understreker at avtalen med Kina er viktig. I 2016 eksporterte Norge 143.000 tonn sjømat til Kina til en verdi av 2,75 milliarder kroner. Det meste av eksporten består av fryst hvitfisk og pelagisk fisk, mens lakseeksporten de siste årene har stanset helt opp.

– Protokollen er et viktig steg fremover for å åpne for eksport av norsk laks til Kina, sier fiskeriminister Per Sandberg. Det har vært jobbet intenst med å ferdigstille denne protokollen de siste ukene. Jeg har forhåpninger om at avtalen vil gjenåpne lakseeksporten til Kina. Med det potensialet som ligger her vil vi i løpet av få år kunne oppleve at store volum laks går til Kina, som i realiteten blir et helt nytt marked for norsk laks, sier Sandberg.

Kineser-boom for Hurtigruten Etter at Norge-Kina-forholdet ble normalisert, strømmer kinesiske turister til Hurtigruten. I flere år har selskapet vært utestengt fra markedsføring i Kina. Nordlaks

Merete Kristiansen i Nordlaks sier på telefonen fra Kina at stemningen er god. Hadselselskapet har vært i kontakt med gamle og potensielt nye kunder.

– Kundene er veldig positive, og viser veldig stor interesse. De er klar til å kjøpe norsk laks så snart markedsadgangen faller på plass, sier Kristiansen.

Hun sier at reisen til Kina har vært en positiv opplevelse.

– Våre kinesiske kunder er glad for at det kommer på plass en løsning.

- Vi har hatt en vanvittig høy prisøkning Prisen på laks ligger an til å stige med 10 prosent i første halvår. Det er rekordnivå og vanvittige priser, sier laksedirektør. Prisbyks

Samtidig med at fiskeriminister Per Sandberg er i Kina og skriver under avtaler, lever lakseprisen sitt eget liv. De siste ukene har prisene steget jevnt og trutt. I forrige uke var gjennomsnittsprisen for fersk laks hele 72,47 kroner kiloet. Prisen var opp 3,3 prosent fra uken før. Prisen har gjennomgående ligget på et høyere nivå enn de to foregående år (se grafikk).

Hva vil egentlig skje med lakseprisen når kineserne starter med å kjøpe laks? I 2010 eksporterte Norge 12.474 tonn laks til Kina.

Press

– Lakseprisen har steget fordi produksjonen i verden har hatt en nedgang, samtidig som etterspørselen over lang tid er bygget opp, sier Merete Kristiansen i Nordlaks.

Hun mener det er vanskelig å si om lakseprisen i seg selv kommer til å stige når kineserne gjenopptar kjøpet av laks. Det avhenger av volumene som etterspørres.

Jonny Johansen, daglig leder i Prestfjord Seafood, sier til Vol at kineserne tradisjonelt ønsker seg stor fisk, helst over seks kilo. Merete Kristiansen sier at det kan være utfordrende å skaffe denne fisken.

Norge har et produksjonssystem som gjør at oppdretterne til enhver tid bare får ha et visst antall tonn med laks i merdene. Om høsten, når veksten er god, må oppdretterne ofte slakte mer enn de ønsker for å holde seg innenfor reglene. Derfor er det utfordrende å produsere laks av «kina-størrelse».

Glad

Merete Kristiansen er glad over høy laksepris.

– Laksen som produkt tåler høye priser, men utfordringen er at prisene har steget mye på kort tid. Gode priser er bra for selskapet, men utfordrende for våre kunder, sier hun.

Nordlaks er blant oppdretterne som får med seg de gode prisene, mens Prestfjord Seafood har en liten slaktepause noen uker. Begge selskap selger sin produksjon i «spotmarkedet». Det vil si at avtalene sluttes i hovedsak fredag etter lunch for leveranse den påfølgende uke