Marit Ebeltoft

Marit Ebeltoft fikk selv problemer med magen og begynte å studere kosthold og trening og hun er utdannet kostholdsveileder. Forrige uke åpnet hun eget kontor Statera – Marit Ebeltoft, i Stokmarknes sentrum.

Men hva er nå egentlig Statera?

– Kort fortalt så betyr Statera balanse på latin. Så Statera er veiledning innen kosthold, ernæring og trening for å få en bedre balanse, sier Ebeltoft.

Forrige uke åpnet hun dørene til sitt kontor i Stokmarknes sentrum. Her er hun samlokalisert med Maria Øvergård som driver med manuell terapi.

Fikk selv plager

Bakgrunnen for at 26-åringen fattet interesse for kosthold og ernæring startet tilbake i 2013. Da fikk hun påvist irritabel tarm på sykehuset. Men noe mer hjelp fikk hun ikke.

– Det fantes ikke noen kostholdsveileder i Vesterålen. Dermed begynte jeg å undersøke selv. Det endte med skolegang i ett år og flere kurs i årene etter, forteller hun.

For et par år siden startet hun med en hjemmeside og en facebookside hvor hun tilbød sine tjenester som veileder i kosthold og trening. Og i februar i år startet hun opp en blogg, statera.blogg.no hvor hun deler informasjon om kosthold, trening, oppskrifter, treningsprogrammer og litt hverdagsliv.

Med god hjelp fra Fiskeriparken fikk hun sendt inn søknader til diverse instanser for støtte. Det endte med at hun i forrige uke startet opp egen klinikk på Stokmarknes.

– Jeg mener det helt klart er behov for et slikt tilbud. Flere og flere sliter med intoleranse og mageproblemer, sier hun.

Naturlig

For Marit var det å starte klinikk på hjemplassen helt naturlig.

– Jeg er født og oppvokst her, jeg har forloveden min her, som også er herfra og så har vi en sønn og all familie her. Så å starte opp noe på hjemplassen var naturlig for meg, sier hun.

Mangfoldig

Om hun skal gå mer inn på hva tilbudet går inn på, viser det seg at det er mangfoldig.

– Flere og flere sliter med tanke på kosthold og mage. Jeg kan hjelpe til med å finne alternativer for kosthold. Mange tror at ved for eksempel melkeallergi, så er det nok å kutte laktosen som er melkesukker fra kosten, de blir da frustrert og oppgitt når det ikke gir bedring. Da vil jeg kanskje gå inn og gi en fullstendig kostholdsplan eller mer konkrete alternativer som for eksempel ved melkeallergi, der det ikke hjelper å kutte ut melkesukkeret så er havremelk en bedre alternativ som er helt melkefri.

I tillegg sier Marit at hun gir planer til de som ønsker å gå opp eller ned i vekt, de med diabetes, de som av en eller annen årsak må gå på den såkalte Fodmap-dietten i tillegg til flere andre tilfeller.

– Terskelen for å ta kontakt og høre skal i alle fall ikke være stor. Jeg vil til og med tilby trening til gravide, både under og etter graviditeten. Dette er også noe som det ikke har vært her før.