– Alt begynte å riste frem og tilbake, og alt og alle datt på bakken. Jeg ble livredd og sjokka, tenkte kanskje først det var en bombe med tanke på bråket det skapte. Etter hvert fant jeg de andre jeg er her med og ble dermed litt roligere. Vi fikk også høre at det skulle komme en tsunami og mye etterskjelv og fikk klar beskjed om å dra opp i høyden, sier Granlund, som skadet ankelen under jordskjelvet, til VOL. Hun er på Kos sammen med en vennegjeng.

Blod i gatene

Ifølge VG er 200 personer skadd i skjelvet. Minst fem av dem alvorlig, ifølge den greske mediekanalen Skai. Baren der taket raste og drepte to, ligger i nærheten av havnen i byen – et populært feststrøk.

Skai skriver også at en greker og enda en tyrker er blant de som er hardest skadet, og som fraktes til sykehus i Athen. Ifølge TV-kanalen har minst én person mistet bena i jordskjelvet.

– Det var mye blodsøl i gatene. Det lå en fyr med en kraftig hodeskade ved siden av gata som hadde fått motorsykkelen over seg. Heldigvis hadde han bare fått ett stort kutt i hodet og kom seg opp etter litt hjelp, forteller Granlund.

– Jeg er i alle fall glad for at det var siste dagen, selv om vi skulle reise i dag uansett. Det var en tung slutt på ferien. I tillegg til varmen er alle slitne og trøtte, sier hun.

Marlene Louise Granlund. Foto: Privat

Flere etterskjelv og forsinkelser

Fredag morgen var det enda noen små etterskjelv. Ifølge Granlund er det store ødeleggelser i området hvor jordskjelvet har truffet. All flytrafikk ble først stanset i forbindelse med skjelvet, men har nå blitt åpnet igjen.

– Det er tre til fem timers forsinkelse på flytrafikken, men vi skal prøve å komme oss hjem, sier Granlund.

Lite hjelp

Granlund og vennene reiste til Kos med reisebyrået Apollo, men føler ikke at de har fått nødvendig oppfølging i etterkant av skjelvet.

– Apollo var til null hjelp. De som reiste med Ving fikk hjelp med en gang slik jeg forsto det. Heldigvis fikk vi tak i dem til slutt, etter 11 timer, slår hun fast.

En nordmann skadet

Ifølge UD er én nordmann blant de alvorlig skadde. Han er fløyet til sykehus i Athen. UD er i kontakt med hans pårørende, og følger hans situasjon.

– Vi har også fått meldinger om at et mindre antall nordmenn skal ha moderate og lettere skader, skriver kommunikasjonsrådgiver Astrid Sehl i en mail til VG.