Teksten sto først på trykk i spalten "På en lørdag" i Vesteraalens Avis.

Det er ikke mye som minner om sommer i skrivende stund. Når en midt i juli måned maler med termodressen på, innimellom regn og nesten sluddbyger, kommer selvfølgelig den snikende tanken på hvorfor vi i det hele tatt bor akkurat her vi bor.

Men så var jo et par fine dager i juni. Til og med temperaturer som var så pass at tanken på global oppvarming kom snikende, den ene dagen, av de to dagene det sto på. At global oppvarming er avlyst nå, og at været bærer mer preg av en kommende ny istid, tenker jeg vi overlever denne gangen også.

Sittende på sparken, som enda ikke er satt inn etter vinteren, i påvente av at tåka skal lette slik at jeg kan male videre øverst på garasjeveggen, slår det meg at vi har det nå ikke så ille til tross for drittværet.

Vi har godt isolerte hus. Vi har elektrisitet fra ren fornybar vannkraft som er billig, egentlig. Det gjør at vi kan fyre på varmepumpen og panelovnene slik at det blir ren og skjær sommerstemning i stua. For dem som i tillegg har klart å tørke bjørkeved vil alternative muligheter for smak av sommer være en mulighet innendørs.

Er en litt for hard med veden og temperaturen skulle komme opp mot det de har i Spania for tiden så er det jo bare å åpne vinduene å slippe varmen ut. Jeg er sikker på at det vil ikke gjøre så mye fra eller til i forhold til klimaet om en skulle fyre for kråka for i det hele tatt å få en smak av sommer.

Og om ikke kråka skulle bry seg er jeg sikker på at sommerblomstene som henger ute har godt av det. Ja de som ikke nordavinden har pisket helt og totalt i hjel. At vi har det vakkert her vi bor er stort sett alle enig i. Men hvordan vi egentlig har det, og skal ha det, er det desto større meningsforskjeller om. Selv om det er knappe to måneder til stortingsvalget vises dette tydelig overalt i sosiale media og tradisjonelle media. Beskrivelsen fra enkelte parti om hvor ille denne regjeringen har gjort Vesterålen og Nordland kan godt passe inn i beskrivelsen av sommerværet. Altså langt fra sannheten.

At alt kommer til å bli så mye bedre etter 11. september med en ny regjering blir som å tro på at de neste fire årene kommer til å bestå av skyfri himmel med tropenetter hver natt. Når det beskrives at det har vært ført en sentraliseringspolitikk fra dagens regjering som har ført til massevandring av folk så er det som beskrivelsen av sommerværet. At alle ting ikke er som før er riktig.

At biblioteket på Hadsel Innland er sentralisert over fjorden til kommunesentret på Stokmarknes er riktig, i den grad en kan kalle det sentralisering. Men det er det ikke den sittende regjeringen som har gjort. Det er det Senterpartiet i Hadsel som har bidratt til sammen med sin påtenkte regjeringspartner. Skolen på Sandnes, og sommerstengingen av legekontoret på Melbu akkurat det samme.

Når en leser omtalen av politireformen så skulle en nesten tro at det ikke fantes politi nord for Trondheim. At politiet er sentralisert bort. Jeg mener bestemt at det aldri har vært mer synlig politi i Vesterålen.

Hendelsen som skjedde på Melbu der politiet ikke kom på grunn av et annet oppdrag er selvfølgelig beklagelig. Det burde ikke ha skjedd. Derfor styrkes politiet, der målet er å frigjøre ressurser fra papirflytting til aktiv operativ tjeneste.

At Hadsel lensmannskontor forsvinner betyr ikke mindre politi. Det betyr mer politi når vi har behov for politiet. At Senterpartiet er opptatt av at pass må kunne skrives ut på hvert lensmannskontor, som skal være i hver kommune, har sin pris. Men prisen er kanskje ikke så viktig fordi løsningen er å sende regningen til skattebetalerne.

I Vesterålen ble utstedelse av nettopp pass sentralisert til Sortland og fratatt de lokale lensmannskontorene 29. juni i 2009. Det kan ikke FrP/H- regjeringen lastes for fordi det var SP som satt ved regjeringsmakten og gjennomførte sentraliseringen. At de skal reversere sin egen sentraliseringspolitikk er deres valg.

Jeg mener at livskvaliteten ikke reduseres med å hente ut pass på Sortland. Sentraliseringspolitikken er faktisk til å leve med.

På min kjære hjemplass hadde vi to postkontor da jeg vokste opp. I dag har vi ingen postkontor igjen. Hvorvidt de blir reetablert om Sp skulle få regjeringsmakt skal jeg ikke spekulere i. Men det kan nesten høres slik ut. Jeg registrerer i alle fall at det er få andre parti som har lagt ned så mange postkontor som Senterpartiet.

Ser vi på veibevillingene til riksveier under denne regjeringen, kontra den regjeringen SP var en del av, der de også styrte samferdselsdepartementet er jeg glad for at Nordland prioriteres i dag. En tur langs E6 viser dette tydelig.

Ser vi Nord-Norge under ett er det bevilget 3 milliarder pr. år for riksveinettet, kontra en 1 milliard da SP styrte samferdselsdepartementet.

Ser en på fylkesveiene i Nordland, ferge og hurtigrutetilbudet i Nordland, er kanskje dette et bilde på hvordan SP prioriterer. For det er Sp som sitter med makta i Nordland fylkeskommune og til og med sitter med samferdselsråden.

Når jeg håper på stortingsplass til høsten er mitt mål å være minst mulig i Oslo og mest mulig hjemme. Ikke på Hennes, men i Nordland for de jeg om mulig skal representere, og til stede i Oslo når det er påkrevd. Jeg lover ikke fantastiske tropenetter og sommervær, men ei heller et vær som beskrives innledningsvis.

Det jeg lover å være er en tydelig nordlandstemme og jobbe hver dag for at Nordland utvikles, ikke vernes bort fra de fantastiske mulighetene dette fylket har.

Hadde jeg kunnet love å stoppe skolesentraliseringen i Hadsel skulle jeg gjort det. Men i Hadsel er det Senterpartiet som styrer sentraliseringen.

En riktig god sommer med håp om godt vær! – og blir det ikke det, så satser vi på at det blir det neste sommer.

Kjell-Børge Freiberg, Nordland Frps førstekandidat til stortingsvalget.