Fungerende regiondirektør i NHO, Ole Henrik Hjartøy Foto: Bodø Høyre

Ole Henrik Hjartøy i Nordland NHO sier til VOL at han mener dette var en merkedag for hele landet.

– Dette var en fantastisk gladnyhet for å si det med all forsiktighet. Jeg så at dette ville generere over 300 arbeidsplasser, kanskje flere. Bare det i seg selv er et enormt løft, sier han og fortsetter.

– Jeg vet at Inge Berg var veldig skuffet over at man i første omgang kun fikk realisert den første havfarmen og knapt nok det. At man da fikk nyheten man fikk i går, betyr ikke bare mye for Stokmarknes og Vesterålen, men mye for hele Nordland og Norge.

Eksportinnovasjon

I det legger han det potensialet havfarmen har for eksport av fisk.

– Oppdrett og laks betyr så mye for eksport i Nordland. Det er en stor del av verdiene vi skaper. Dette er nyskapning og innovasjon på nettopp det området og derfor betyr det så mye.

Han legger også vekt på at dette er ei investering i milliardklassen av privat art.

– Dette er den største fastlandsinvesteringen i Nord-Norge. Det setter det hele i perspektiv. Det samme gjør faktumet at dette er ei privat investering av privat kapital. Det viser igjen hvor viktig lokalt eierskap er. For her snakker vi lokale ringvirkninger som videre går til å bli både ringvirkninger i Nordland og hele Norge. Inge Berg som person pløyer penger tilbake for å utvikle samfunnet her i nord. Det i seg selv er utrolig bra.

– Ett skritt lengre

– Hvilke ringvirkninger kan dette skape da?

– Disse havfarmene er fremtida. Jeg så på TV i går at de sjøsatte en havfarm på Hitra og det var 17. mai-stemning der. Slik jeg ser det er havfarmene til Inge Berg og Nordlaks kanskje enda et skritt lengre innovasjonsmessig. Derfor er det jo helt tydelig at dette vil skape ringvirkninger langt ut fra Stokmarknes i flere år fremover.