Det kommer frem av en utlysning gjennom bemanningsbyrået Visindi.

Stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet, Kjell-Børge Freiberg, mener dette er en av de viktigste utlysningene gjennom tidene i regionen.

– Det er kanskje den mest spennende utviklingsstillingen som har vært utlyst i Lofoten og Vesterålen på lang tid. Det vil bli ei særdeles viktig stilling. Rammen for hva denne stillingen skal være og hva oljevern- og miljøsenteret skal være ligger i vedtaket om opprettelsen, men hva det blir og innholdet avhenger av menneskene som skal jobe med dette i det daglige. Derfor er denne stillingen utrolig viktig, sier Freiberg.

– Hva bør personen som får denne stillingen ha av kvalifikasjoner da?

– Jeg håper at de som søker er en person som kjenner regionen godt og ser det potensialet som ligger i Lofoten og Vesterålen og i senteret som sådan. Jeg tror dette er en veldig attraktiv stilling og det blir spennende å følge prosessen som skal ende opp i en ansettelse, sier stortingsrepresentanten.

– Ledende nasjonalt

I informasjonen står det i utlysningen står det:

«Regjeringen har besluttet å etablere et oljevern- og miljøsenter som skal bli et ledende nasjonalt kompetansemiljø innenfor arbeidet med oljevern og marin forsøpling. Senteret skal arbeide for å fremme kunnskapsutvikling og kunnskapsformidling, kostnadseffektive og miljøvennlige teknologier samt metoder og tiltak for arbeidet med oljevern og marin plastforsøpling. Senteret lokaliseres i Lofoten/Vesterålen, med delt løsning mellom Svolvær i Vågan kommune og Fiskebøl i Hadsel kommune.».

Må engasjere

I stillingsannonsen står det at de er på jakt etter en erfaren og engasjert leder med god forretningsforståelse til å bygge og utvikle det de kaller en spennende nyetablering.

– Den vi søker bygger gode relasjoner regionalt og nasjonalt, og evner å inspirere til nytenking for å skape gode samarbeidsarenaer for kompetansebygging, teknologiutvikling og kunnskapsformidling. Du må ha høyere relevant utdanning og erfaring fra ledelse av kunnskapsmiljøer, strategisk utvikling og kommunikasjonsprosesser samt ha god rolleforståelse for samarbeid mellom private aktører og offentlige virksomheter. Kjennskap til senterets fagområder vil være en fordel, heter det i utlysningen.

Variert

Oppgavene som skisseres er

  • Tilby tjenester knyttet til kunnskapsgrunnlaget innenfor oljevern og marin forsøpling og gi råd til Samferdselsdepartementet og øvrige departementer på eget initiativ og på forespørsel.

  • Være en pådriver for hvordan utfordringer knyttet til temaene kan løses.

  • Etablere og drifte en tiltaksbase med oversikt over beste praksis innen metoder for oljevern og opprydding av marin plastforsøpling samt dokumentere hendelser.

  • Etablere nettverk og møteplasser på tvers av fag og sektorer for forskere, næringsaktører, frivillige og myndigheter.

  • Bidra til utvikling, utprøving og formidling av kostnadseffektive og miljøvennlige løsninger for opprydding og transport av marin forsøpling både i egen regi og i samarbeid med etablerte aktører.

  • Bidra til tilrettelegging for, og gjennomføring av, tiltak i samarbeid med relevante fagmyndigheter.

  • Legge til rette for at andre aktører kan drive kunnskaps- og metodeutvikling.

Åremålsstilling

Stillingen er en åremålsstilling for seks år med mulighet for forlengelse i ytterligere seks år.

Lokalisering er ikke oppgitt, men utgangspunktet er en delt løsning mellom Svolvær og Fiskebøl.