I et brev til Hadsel kommune stadfester Fylkesmannen i Nordland Hadsel kommunes dispensasjon til etablering av havfarm utenfor Hadseløya.

Bakgrunnen er et vedtak i kommunestyret fra 23. juni i fjor. Her ga kommunen dispensasjon til en etablering a havfarm utenfor Hadseløya.

Dette vedtaket ble påklaget av Norsk ornitologisk forening 9. august i fjor. De mente etableringen av havfarmen ville få negative konsekvenser for fugler på Ulvøyværet Naturreservat, på yttersida av Hadseløya.

Måtte utrede

Kommunestyret kom så klageren delvis i møte i et nytt vedtak 29. september i fjor.

I den het det at de påla Nordlaks å konsekvensutrede tiltaket etter plan- og bygningsloven paragraf 14 slik at konsekvensene ville bli belyst.

Også dette vedtaket ble påklaget og etter noe forsinkelser har nå Fylkesmannen vurdert saken.

I sin vurdering legger Fylkesmannen til grunn all den faglige informasjon og kunnskapsgrunnlag som er hentet inn i saken.

«Havfarmen vil ligge i et område med 100—130 meters havdyp og siden den er ankret opp i et punkt i baugen, vil den sirkle om dette punktet og slippe ut næringssalter og organiske partikler i et område minimum 29 ganger så stort som selve arealet av anlegget, jf. rapporten.», heter det i brevet.

Ingen klagerett

Fylkesmannen støtter seg også til en rapport av Akvaplan Niva AS som sier at det er uklart om etableringen vil ha en negativ eller positiv konsekvens for artene fugl som oppholder seg i naturreservatet.

På bakgrunn av dette vedtok dermed Fylkesmannen at Hadsel kommunes vedtak blir stående. Denne gangen har ikke Norsk ornitologisk Forening noen klagerett.