Flytrafikken nasjonalt økte i september med 2,6 prosent sammenlignet med samme måned i fjor, viser ferske tall fra Avinor.

Til sammen reiste 4.810.992 passasjerer over Avinors 45 lufthavner i september.

Skagen i særklasse

Her i Vesterålen viser tallene en økning på de tre mest brukte flyplassene blant vesterålinger. Tallene er inkludert transittpassasjerer.

Harstad/Narvik lufthavn på Evenes har så vidt fått en passasjerøkning. De 62.124 passasjerer i september ga en vekst på 1,6 prosent.

Andøya lufthavn hadde 4.770 passasjerer i september. Det er en vekst på 4,3 prosent fra samme periode i fjor.

Stokmarknes lufthavn på Skagen øker en god del mer, med en vekst på 12,1 prosent etter å ha håndtert 10.825 passasjerer i forrige måned.

– Hjelper med to selskap

Lufthavnsjef Trond Holten ved Stokmarknes lufthavn forklarer den gode økningen på Skagen med nykommeren FlyVikings inntog, eller snarere innflyvning, på lufthavnen.

– September er tradisjonelt en god måned for oss, men dette er veldig fine tall, og vi er svært fornøyd med økningen. Hovedårsaken er nok at vi har to flyselskaper som flyr fra Skagen nå. Det er åpenbart at det har bidratt positivt, sier Holten til VOL.

– Jeg tror ikke det er så mange andre spennende ting vi har gjort i det siste for å få denne veksten, ler han.

Tror FlyViking fortsetter

I midten av september kom nyheten om at FlyViking la ned rutetilbudet på Evenes, kun to uker etter at det ferske flyselskapet trappet opp med nye ruter.

– Årsaken er veldig dårlig belegg, forklarte flyselskapet.

Lufthavnsjef Holten tror ikke det samme skjer ved Skagen med det første.

– Det ser ut til at FlyViking fortsetter å fly fra Skagen. Vi har ikke fått noen signaler om noe annet.

Svolvær med stor vekst

Ved flere andre av de mindre lufthavnene i Avinors nettverk er det også en solid vekst, blant annet på lufthavnene i Svolvær (32,9 prosent), Leknes (26,2 prosent) og Røros (20,5 prosent).

Også Hammerfest lufthavn har en solid økning på hele 24,6 prosent sammenlignet med september 2016.

God vekst for Bergen og Oslo

På de to største lufthavnene er det også oppgang. Bergen lufthavn, Flesland og Oslo lufthavn hadde en passasjerøkning på henholdsvis 4,4 prosent og 4,6 prosent i september.

Både Stavanger og Trondheim opplever imidlertid en nedgang på henholdsvis 1,1 prosent og 0,7 prosent.

Sjømat gir gode frakttall på Gardermoen

Fraktstatistikken for Oslo lufthavn er fra august, siden septembertallene ikke er klare ennå. Frakt til og fra Oslo lufthavn øker med hele 44 prosent og er på nær 15.000 tonn totalt.

– Aktivt og strategisk arbeid for å styrke forutsetningene for sjømatnæringen har gitt gode resultater. De siste 12 månedene er trolig uten sidestykke i europeisk flyfraktsammenheng. Vi har holdt et meget høyt lanseringstempo med nye selskap og nye ruter, sier fraktdirektør Martin Langaas i en pressemelding fra Avinor.