Hadsel kommune har siden 2013 hatt en intensjonsavtale med NorSeaGroup om felles utvikling av en fremtidig miljø - oljevern - og forsyningsbase i Fiskebølvika.

Hadsel formannskap vedtok i mars i år å gå inn som eier i Love Miljøbase AS, sammen med NorseaGroup og Bømyr Eiendom AS.

I fase én ble selskapet etablert, og selskapet er i gang med kartlegging av rettigheter og virksomhet som innehas av andre selskaper og personer som kan få konsekvenser for basen.

Etter at beslutningen om at Oljevern- og miljøsenteret skulle etableres på Fiskebøl, har selskapet startet arbeidet med fase to, kommer det frem i sakspapirene. I denne fasen har en innleid daglig leder- funksjon for å få kartlagt og etablert kundekontakter. I henhold til aksjonæravtalen, skal nødvendig driftskapital i denne fasen primært løses gjennom innbetalt egenkapital og/eller aksjonærlån i den grad det ikke er mulig å oppnå ekstern finansiering.

Driftskapital

I aksjonæravtalen til selskapet heter det at det skal opprettes et budsjett for innleie av daglig leder og nødvendig driftskapital. Det er i utgangspunktet vurdert at man skal ha en driftskapital på 600.000 kroner. Ettersom den ene aksjonæren, Bømyr eiendom er konkurs, nedjusteres totalbeløpet til 400.000. Derfor anbefaler rådmannen nå at kommunen går for å gi et ansvarlig lån til LoVe Miljøbase på 200.000 kroner.

I sin konklusjon sier rådmannen at situasjonen har blitt komplisert av konkursen i Bømyr eiendom, men at denne konkursen også viktiggjør at en får på plass et ansvarlig lån.

«Et aksjonærlån (ansvarlig lån) på 200.000,- til selskapet vil bidra til at vi fortsatt opprettholder vår eierandel og våre forpliktelser til selskapet. Kapitalen kan senere omgjøres til egenkapital, eller tilbakebetales etter hvert som Selskapet kapitaliseres.», heter det fra rådmannen.

Tomtesalg

Rådmannen sier videre at en slik investering kan ikke lånefinansieres av Hadsel kommune, rådmannen foreslår derfor at en benytter midler fra tomtesalg til å finansiere det ansvarlige lånet. Kommunen har blant annet solgt et større næringsareal på Børøya i 2017.

Rådmannen vil innarbeide beløpet i neste budsjettregulering.