Fylkesmannen i Nordland gjennomførte tilsynsbesøk 5.- 7 .september 2017 med tjenester for brukere tilknyttet miljøarbeidertjenesten på Stokmarknes og Melbu.

Tilsynet har undersøkt om kommunen sikrer at mennesker over 18 år med utviklingshemming, og som bor i egen eid eller leid bolig, får forsvarlige helse- og omsorgstjenester.

Undersøkelsen viste et avvik. Det går på at kommunen ikke har etablert et system som sikrer at alle brukere av miljøarbeidertjenesten får forsvarlige tjenester i form av personlig assistanse.

I undersøkelsen kommer det også frem at kommunen har et forbedringspotensiale for å sikre at alle brukerne som et minimum kommer til årlig kontrolltime hos sin fastlege.

Flere punkter

Avviket bygger på flere punkter, som kan ses i faktaboksen under.

I en kommentar til avvikene skrives det i rapporten at kommunen er forpliktet til å etablere internkontroll med kommunale tjenester som ytes alle pasienter og brukere.

«Et sentralt element i virksomhetens internkontroll er en beskrivelse av virksomhetens oppgaver, mål, ansvar og myndighet. Kommunale helse- og omsorgstjenester til mennesker med utviklingshemming er et område der det er stor fare for svikt fordi brukerne ofte ikke selv klarer å ivareta sine rettigheter, melde fra om mangler i tjenestetilbudet eller endrede behov. De er derfor avhengig av at andre, herunder ansatte i helse- og omsorgstjenesten, oppdager relevante forhold ved deres helse og bistandsbehov.», heter det.

Det skrives også at det må være avklart hvem som har henholdsvis faglig ansvar og ansvar for tjenesteytingen ovenfor hver enkelt bruker.

«I faglig ansvar kan det inngå å avklare og utarbeide mål, IP og tiltaksplaner. Det må være avklart helt konkret hvilke oppgaver den fagansvarlig og primærkontakten har.».

– Liten grad styringssystem

I rapporten blir det også gått gjennom styringssystemet i tjenesten.

Det er rådmannen som styrer tjenesten tul utviklingshemmede gjennom sin helse- og omsorgssjef og videre gjennom enhetsledere og avdelingsledere.

Ved tilsynet er det avdekket gjennomgående mangler ved styringen av miljøarbeidertjenesten.

« Etter vår vurdering øker risikoen for svikt i tjenestene til personer med utviklingshemming.», på bakgrunn av dette, heter det i rapporten.

Videre heter det at forsvarlig virksomhetsstyring forutsetter at det blir arbeidet systematisk for å forebygge og avdekke situasjoner der det kan oppstå svikt, korrigere og forebygge at det samme skjer igjen.

«Tjenestene blir i stor grad gitt fragmentert av enkeltansatte som er tilknyttet de ulike boliger, dette gjelder spesielt for miljøarbeidertjenesten på Melbu. Ledelsen har ikke etablert noe systematisk gjennomgang av tjenestetilbudet for å sikre at rutiner etterleves, om rutiner fungerer etter hensikten og er oppdatert og om avvik på områdene meldes, ved å ha klare rapporteringslinjer og selv etterspørre informasjon. Ledelsen har iliten grad etablert noe styringssystem som sikrer at tjenesten blir evaluert, om praksis og rutiner er god nok for å ivareta brukernes behov og om tjenestene etterlever kravene i helse­ og omsorgslovgivningen.», heter det i rapporten.

Arbeider med lukking

– Vi er positive til at det gjennomføres eksternt tilsyn, i dette tilfelle fylkesmannen. Det bidrar til å avdekke områder vi kan bli bedre på. Arbeider med å få lukket avviket er allerede godt i gang, sier helse- og omsorgssjef Marion Celius. Det utarbeides nå en redegjørelse for hvilke tiltak som planlegges iverksatt for å lukke avviket som er påpekt. Fylkesmannen har satt frist for ferdigstillelse av redegjørelsen innen 13. november 2017.