Kritikken kom i forbindelse med avviklingen av selskapet Hadsel kystfiskinvest.

Kommunestyret vedtok torsdag å avvikle selskapet Hadsel kystfiskinvest.  Vedtaket var enstemmig.

Selskapet ble opprettet for to år siden i samarbeid med stedlig ledelse i Norway Seafoods Melbu. Ideen ble lansert i 2012 og målet var å sikre fisk til Norway Seafoods, nå Lerøy Seafoods. I tillegg var målet og rekruttere fiskere. I sommer ble det besluttet at man skulle ta en avgjørelse om selskapet skulle bli tatt videre. For å få selskapet formet stiftet, måtte det eventuelt til en stor egenkaptial. På bakgrunn av dette og høye fiskepriser innstilte rådmann å avvikle selskapet.  Ordfører Siv Dagny Aasvik og varaordfører Kurt Jenssen var inhabile i behandlingen.

- På tide

Dette førte til moderat debatt i kommunestyret.

Geir Jørgensen i Rødt Hadsel var glad for avviklingen.

- Det er ikke en kommunal oppgave å sikre fisk til Lerøy. Derfor er jeg veldig glad for avviklingen, sa han.

Jan Steffensen i MOS delte ikke den gleden.

- Det er vanskelig for ungdom å komme inn i næringa. Dette selskapet hadde som mål bidra til at ungdom lettere kommer inn i næringa. Det aspektet mister vi og derfor er jeg lei meg for at vi ikke går videre med det, men når Lerøy gir signalet som det gir, skjønner jeg at det ikke er noen annen utvei.

Mer på banen

Han håper imidlertid Hadsel kommune kommer mer på banen.

- Vi har mange større fiskeribedrifter i kommunen, men jeg opplever at våre nabokommuner er mer på banen innen fiskeripolitikk enn det vi er. Andenes, Bø og Øksnes er mer fremme i skoene enn vi er. Vi må ikke lene oss tilbake bare fordi vi har store bedrifter her hos oss. Vi må være aktive hele tiden slik at vi kan utvikle sjømatnæringa som en bærebjelke i fremtida. Dette må kommunestyret ta på alvor etter hvert.

Aasvik ikke enig

Ordfører i Hadsel Siv Dagny Aasvik, var ikke enig i resonnementet til Steffensen.

- Jeg opplever at vi som kommune er veldig fremoverlent i å legge til rette for utvikling i sjømatnæringa i kommunen. Vi er veldig fremoverlent både gjennom tilrettelegging for Nordlaks og Lerøy, sier Aasvik og trekker frem et konkret eksempel.

- Vi har jobbet godt mot Nordlaks med tanke på Havfarmen og gitt dispensasjon for lokasjon på en av de. Vi jobber nå for å tilrettelegge for gang- og sykkelvei på Børøya ned til Nordlaks slik at de kan utvide som planlagt. Vi har hatt møter med Statens Vegvesen og Nordland fylkeskommune hvor vi ber dem legge til rette for dette.

Hun mener også det jobbes godt opp mot kvitfisk-industrien.

- Vi jobber tverrpolitisk opp mot Lerøy og de har gitt uttrykk for at vi jobber godt og er fornøyd med det de får fra oss, sier Aasvik.

Hun er derfor kritisk til kritikken fra Steffensen.

- Jan Steffensen sitter i styret i Hadsel havn og vet hvor godt det jobbes. Kritikken fra han henger derfor ikke på greip og den er totalt malplassert, sier hun.

Står på sitt

Jan Steffensen står imidlertid på kritikken.

- Jeg mener det ikke gjøres nok utenom å legge til rette for de store, etablerte. Jeg mener blant annet at for eksempel Andøy gjør mer for å finansiere fiskefartøy enn det Hadsel gjør. I tillegg mener jeg det kan gjøres mer for å legge til rette for infrastruktur utenfor de etablerte som allerede er her.

Aasvik poengterer da.

- Dette må han bidra med som styremedlem i Hadsel havn. Her har han full anledning til å være konkret.