VA skrev for ett års tid siden om selskapets planer om flytting. Det er lenge siden bedriften fikk ja til å kjøpe tomt fra kommunen i industriområdet på Børøya.

I april ble det kjent at bedriften hadde fått behov for enda mer tomt for å kunne gjennomføre sine planer.

Vil vokse

Ønsket er å bli en stor aktør innen sin bransje. Dermed er det behov for mer areal for å sikre bygging av arealer til videreutvikling av biprodukter fra pallefabrikken. Tømmervikgruppen ønsker å opprette et sagbruk i den nye fabrikken for å kunne foredle sitkagraner, som er hogget i hele regionen. Investeringsbehovet er tidligere oppgitt til å være på rundt 40 millioner kroner.

– Vi måtte legge tomta på vent et år, for å rette søkelyset på fabrikken her. Nå ønsker vi å komme i gang. Intensjonen med å utvide og å opprette sagbruk, er at vi ønsker å bli selvforsynte. For å gjøre det, trenger vi masse plass, sier driftssjef Ivan Hansen i Tømmervikgruppen.

for Lite: Lokaliteten i Tømmervika er for liten for en større og mer omfattende produksjon, og ikke minst med tanke på et eventuelt sagbruk.

Enormt marked

Med nytt areal i forbindelse med det planlagte sagbruket, vil Hansen sagbruket få kapasitet på opp til 30.000 kubikk i året. Dagens kapasitet er på mellom ti og femten tusen kubikk.

– Da sager vi 15.000 kubikk til oss selv, mens resten går til byggevarer, sier han.

Et eventuelt sagbruk innebærer at også palleproduksjonen vil gå kraftig opp etter hvert. I dag produseres det rundt 200.000 paller i året. Til neste år kan det tallet nå 250.000.

– Potensialet er på 650.000 paller på sikt, for hele regionen, inkludert Lofoten. Det er mulig å få til, fordi markedet er enormt, understreker Hansen.

sagbruk? Tømmervikgruppen om lov til ha inn et sagbruk i sin nye fabrikk for å kunne foredle sitkagraner hogget på Hadseløya lokalt i stedet for at det gjøres andre steder. Arkivfoto

Miljøvennlig

Det nye konseptet vil gi Tømmervikgruppen mye og unike muligheter, blant annet når det gjelder miljø.

– Fordi det skal være et såkalt grønt konsept, som går på bioenergi, vil det føre til en mer miljøvennlig produksjon.

Nå jobber han med å hente inn priser for å se om planen lar seg gjennomføre. En så omfattende etablering er dyr, ikke minst på grunn av at utstyret koster.

– At det er kostbart er det ikke tvil om. Når det gjelder prisen på sagbruk får vi ikke oversikt over det før i slutten av måneden. Nå jobber vi med å lage kalkyler og kostnadsoversikt. I tillegg ser vi på andre sagbruk rundt omkring, for å få ideer til hvordan vi skal gjøre det, sier Hansen, og legger til at nærmeste sagbruk er lokalisert i Harstad.

Kjendispaller: Nordlaks er Tømmervikgruppens desidert viktigste kunde. Pallene som leveres får viktige oppgaver, blant annet som bakgrunn for Erna Solberg og Elisabeth Aspaker på bildet.

Mer konkurransedyktige

Dersom fabrikken blir selvforsynt med pallematerial, vil det skape flere fordeler for bedriften. En av dem er muligheten for å frakte mye større pallekonstruksjoner med båt nordover

– Det betyr at vi blir mye mer konkurransedyktige nordover og kan konkurrere med pallebedrifter i Russland og Finland. Sørafor er det såpass mange og store pallefabrikker at det være vanskelig å konkurrere mot dem. Nå skal vi i alle fall prøve oss fram. Hovedfokuset vårt er at vi kan være selvforsynt med paller, sier han.

Når det gjelder bedriftens nåværende lokaler, understreker Hansen at de har flere ulemper, i tillegg til at plassen er for liten.

– Dette er et gammelt lokal som stammer fra fiskeritida Vi vil ha noe mer moderne. Dessuten er beliggenheten uheldig fordi det nesten er umulig for lastebiler å komme seg fram hit på vinterstid. Det er ikke få lastebiler som har havnet i grøfta på glatt føre opp gjennom årene, sier han.

Driftssjef Hansen er spent foran formannskapsmøtet, men håper at planene går i orden. Når en eventuell nyfabrikk kan stå ferdig, synes han er vanskelig å si noe om.

– Vi er tålmodige og håper at det ordner seg. En byggeprosess kommer til å ta tid. Siden vi fortsatt ikke vet om vi kan lage sagbruk ved siden av, slik at det bare blir pallekonstruksjon, er det vanskelig å være konkret før vi får en endelig avklaring om hva som skjer. Først da kan vi fastsette en endelig dato, slår Ivan Hansen fast.

Skal behandles politisk

Neste uke er det formannskapsmøte, og til det møtet gjøres det kjent at Tømmervikgruppen ønsker lov til også å ha et sagbruk i sin nye fabrikk, og dermed kunne foredle sitkagran i Hadsel, i stedet for at tømmeret kjøres ut av kommunen.

Det skal være granverdier i Vesterålen for rundt regnet et par milliarder kroner. Mesteparten av grana i regionen er i Sortland og i Hadsel.

Både skogbrukssjef Gjermund Pettersen i Andøy og skogmester i Vesterålen Jostein Holmeng har ytret ønske om at det skal bygges et skikkelig sagbruk i regionen.

Ønsket om mer lokal verdiskaping, bedre pris for tømmeret og en bedre lønnsomhet for skogeierne har vært den primære grunnen til at skognæringa og skogforvaltninga i Lofoten og Vesterålen har ønsket å gjennomføre det som til nå har vært et forprosjekt.