Mandags morgen sist uke gav ti elever og to lærere seg ut på en reise mot øst. Målet med reisen var å besøke Russland og utforske det russiske språk. Turen er i regi av skolen og russisk vg2.

Foto: Malene Schultz

Lærer i Russisk, Sara Hansson, forteller at planleggingen startet i oktober i fjor.

– Jeg var på Barentskonferansen i Tromsø i oktober i fjor. Der fikk jeg innblikk i mulighetene for å etablere samarbeid over landegrensen i Barentsområdet. Man kunne søke finansiell støtte av Barentssekretariatet. Jeg etablerte allerede da kontakt med Anna Petrova i Barentssekretariatet i Arkhangelsk, og skisserte en ide jeg hadde om et framtidig samarbeid mellom Hadsel vgs. og en videregående skole i Arkhangelsk-regionen. Jeg så for meg et samarbeid der begge parter gjensidig dro nytte av hverandre – språklig, kulturelt og historisk. Derfor ville det mest ideelle være om man kunne finne en skole i Arkhangelsk der elevene lærte norsk, mens elevene på vår skole russisk, slik at de kunne dra nytte av hverandres språkkunnskaper.

For ordens skyld: skribenten, Herman Henriksen, er frilansjournalist for VOL, og var også med som elev på turen. Alle bildene er tatt av elev Marlene Schultz.

Visumtrøbbel

Ikke at gikk etter planen i forkant av turen. Ikke alle visumene ble godkjent, og de måtte sendes på nytt.

Hansson sier at hastevisum ble et faktum.

Foto: Marlene Schultz

– Det viste seg da å være feil i formatet av bilder. Alle elevene måtte ta nye foto. Her var Eilert på Trykkeriet svært behjelpelig, og stilte opp på kort varsel og sendte bildefil med de nye bildene på mail. Nok en gang gikk det galt – to av bildene til to av elevene var forvekslet, og passene og nye foto måtte sendes opp og ned til Kirkenes for å rekke avreise 20. november. Heldigvis gikk alt bra til sist, forklarer Hansson.

Kultursjokk for elevene

Hedda Hellesø var en av elevene som dro til Russland. Hun forteller at førsteinntrykket var ikke helt det hun hadde håpet på.

Foto: Marlene Schultz

– Vi ankom forholdsvis sent på mandagen og tilbrakte en natt på flyhotellet i Moskva, og det var ikke akkurat det beste vi har opplevd. Rommene var små og luktet vondt og det var folk som bråkte i gangene hele natten. Vi var blitt informert om hvordan møtet med den russiske kulturen kom til å bli, men vi ble sjokkert uansett, forteller Hellesø.

Foto: Marlene Schultz

Opplevelsen ble snart bedre da Hellesø fikk møte sin vertsfamilie.

– Vertsfamilien var ekstremt hyggelig og var veldig interessert i å gi meg den beste opplevelsen overhodet mulig. Det var kun vertssøsteren min som kunne engelsk, så hun var nødt å oversette når jeg skulle snakke med resten av familien. De spurte alltid om det var noe jeg trengte, og hvis det var det, skaffet de det uten problemer.

Foto: Marlene Schultz

Likte ikke maten

Maten var noe elevene fra Hadsel hadde blitt forberedt på kom til å bli noe annet enn hva vi har i Norge.

– Maten var vel kanskje det største og eneste problemet. De pakket på oss masse mat hele tiden. Det gikk masse i sjokolade, for det var det som var spiselig. Maten vi fikk på skolen var den verste av alt, og selv når man klarte å få i seg det, var det litt skummelt fordi vi visste ikke hva det var laget av. Da vi kom til St. Petersburg gikk det for det meste i McDonalds.

Foto: Marlene Schultz

Marlene Schultz var også en av elevene som reiste. Hun forteller at dette er en reise hun aldri kommer til å glemme.

– Jeg kommer alltid til å huske menneskene vi møtte i Arkhangelsk. De tok i mot oss med åpne armer og med en ekstrem gjestfrihet. Alle gjorde sitt ytterste for at vi skulle ha det best mulig. Mange av elevene på skolen kom løpende bort til oss og ville ha selfies og autograf. For meg var folkene vi møtte i Arkhangelsk definitivt det jeg blir å huske mest med hele turen.

Foto: Marlene Schultz

Marlene ville heller ikke, på lik linje med Hedda, skryte av maten i Russland. Men det ble andre boller da de dro til St. Petersburg.

– I kantina på skolen fikk vi veldig spesiell mat. Alt fra pai med surkål til bolle med rømme. Vi merket fort at all maten var enten veldig sur eller veldig søt og ofte dynket med dill. Selv pizzaen vi spiste var full av dill. Vi ble også overrasket av hvor mye russere spiser, og de ble veldig overrasket av hvor lite vi spiste. Maten i St. Petersburg var ekstremt vestlig påvirket og stort sett alle måltidene ble kjøpt på enten Subway eller McDonalds.

Ville avmytifisere holdninger

Grunnen til at lærer Sara Hansson ville ta med elevene på en slik tur en enkel:

– Først og fremst for å motivere dem faglig. Jeg ønsket at de skulle få mulighet til å få et innblikk i den russiske kulturen og til å praktisere språket og lære mer. Jeg var selv på en studietur til St.Petersburg i 1993, og forelsket meg i den vakre kulturhovedstaden, russisk gjestfrihet og kulturen. Mange har ei negativ forestilling om hva Russland er, som overhodet ikke stemmer overens med hva man opplever når man reiser dit. Folkene er varme, samfunnet langt fra grått. Jeg ønsket rett og slett å avmytifisere manges holdninger om at russere er kalde, at Russland er ensbetydende med fattigdom og militær makt. Jeg ville at elevene skal se mulighetene som fins i vårt store naboland.

Foto: Marlene Schultz

Det ble også laget en dokumentarfilm under reisen. Den blir ferdig i løpet av noen uker og der får man et innblikk i den russiske skolen, kulturen og generelt om hele reisen som elevene fra Hadsel fikk oppleve.