Teigen sier han ikke er overrasket over at Utdanningsdirektoratet sier nei til Montessorri-skole på Sandnes.

– Nei, det er ikke en overraskelse for oss. Vi mener de har hørt på de argumenter vi har lag til grunn hele tiden. Det baserer seg blant annet på at vi har satt oss inn i det som er utgangspunkter for en slik etablering. Hva som er godkjenningsgrunner og hva som er grunner for å gi avslag, sier Teigen.

– Det er klart dette ville fått stor betydning for kommuneøkonomien hvis det ble gitt tillatelse. I det perspektivet synes jeg det er positivt å se at direktoratet har tatt hensyn til de argumentene, sier rådmannen.

Ville blitt utgift

Han tilføyer at Hadsel har vært tydelig på sine argumenter.

– Vi har vært tydelig på at dette til har klare økonomiske konsekvenser på grunn av finansieringsmodell, fordi det handler om at man tar elever ut av en eksisterende klasse og beholder den kommunale drifta. Da får man ei kommunal utgift til det tilskuddet som går til en Montessoriskole. Det er ikke bærekraftig i en kommune som er såpass marginal på drifta, sier Ola Morten Teigen.

Han peker på at kommunen selv har behov for skolelokalene på Sandnes.

– Bruken av skolelokalene er vi helt avhengig av for å drive skole der, og det har kommunestyret bestemt at vi skal gjøre de neste ni årene, minst. Det var for så vidt en annen sak dette med leie av lokaler, der takket vi nei til forespørselen og det handler om at vi har behov for lokalene selv, sier han.

Skal pusse opp skolen

– Kommunestyret har sett på og behandlet vedlikeholdsplanen i kommunestyret der Sandnes er nevnt spesifikt som en av de skolene som er løftet fram, som skal pusses opp og utbedres, sier Teigen.

Rådmann i Hadsel peker på at det nå er rom for langsiktighet.

– Det er viktig å få fram at det er vedtatt at man skal ha en kommunal skole på Sandnes i overskuelig framtid og har vedtatt utbedringstiltak der i nær fremtid, sier han. Teigen tilføyer at hadde det blitt montessoriskole på Sandnes, ville man ikke kunnet utbedre skolen.

– Hvis man i stedet skulle fått en hendelse der man oppretta en konkurrerende skole delvis i de samme lokalene, ville det nærmest umuliggjort for kommunen å få gjort den samme prioriteringa, sier Ola Morten Teigen.