Bakgrunn: Tegner ny bydel på Stokmarknes

Det ble fattet stor interesse da Eivind Pedersen i Vesterålen Eiendom, nå Nye Vesterålen Eiendom, i 2014 kunngjorde planene for en helt ny bydel på Stokmarknes. Siden den gang har det vært stille rundt prosjektet. Eivind Pedersen i selskapet forklarer hvorfor:

– For å realisere prosjektet, må vi få kjøpt tomten bortenfor den vi eier. Vi kan ikke gjøre noe mer uten å ha den tomten og den avklaringen tar tid, sier Pedersen.

Dette er tomta Nye Vesterålen Eiendom ønsker å kjøpe. Foto: Espen Mowinckel Pettersson

Tomten han snakker om er tomten bortenfor Bergsmobygget og det gamle Byggern-lokalet. I planene som ble skissert i 2014 var denne tomta, hvor det blant annet står et pumpehus i dag, en del av området som skulle brukes.

Nye Vesterålen Eiendom eier Bergsmogården og tomta nedenfor mot sjøen i dag. På tomta nedenfor, skal de etter planen bygge en Kiwi-butikk.

Hans Christian Haakonsen er spesialrådgiver i Hadsel kommune. Han forklarer hvorfor Nye Vesterålen Eiendom ikke har fått svar på om de får tomta eller ikke.

– Tomta eies av Nordlandssykehuset, men vi er snart i mål med et makebytte med dem. Vi tar over den tomta, mens Nordlandssykehuset tar over ei tomt de ønsker i tilknytning til sykehuset. Denne prosessen har tatt lang tid grunnet saksbehandlingstid på begge sider, sier han.

Etter planen skal imidlertid et svar kommer Nye Vesterålen Eiendom i hende innen kort tid.

Haakonsen forteller nemlig at formannskapet i februar får på bordet en sak hvor salg av tomta står oppført.

– Vi har tre interessenter til tomta og i februar skal formannskapet ta stilling til hvem vi skal selge til.

Hvem de to andre interessentene er, vil Haakonsen ikke si.

Slik ser Snøhetta for seg prosjektet. Illustrasjon: Snøhetta

Store planer

Eivind Pedersen i Nye Vesterålen Eiendom forklarer at om de får tomta, så vil de kunne gå videre med planene.

– Vi er helt avhengig av denne tomta for å gå videre. Jeg mener at om vi får kjøpt den, så kan vi lage en helhetlig bydel som vil bli innholdsrik og flott.

Han forteller at første del av planen er det som foregår ved Bergsmogården nå. Her legges det nye fasader og pusses opp innvendig. Neste steg er så Kiwi-butikken nede med sjøfronten. Om så selskapet får kjøpet tomta ved siden av, har Pedersen allerede spilt inn et forslag til kommunen.

Denne illustrasjonen viser visjonen til Snøhetta. Illustrasjon: Snøhetta

– Vi har sendt et forslag til kommunen hvor vi har vist til muligheten å etablere et helsehus med legekontorer på denne tomta. Vi er en av to som har sendt inn forslag. Det å få til et slikt senter der med nær beliggenhet til sykehus, rådhus og sentrum, mener vi er ideelt.

– Hva så med utfylling i bukta og de spenstige planene til Snøhetta?

– Alt vil jo styres av interessen. Om vi får tomta ved siden av og vi får innhold inn, for eksempel i form av helsehus og vi i tillegg får interesse for boliger som forespeilet i bukta, vil vi ta opp tråden med Snøhetta igjen. Jeg mener at dette vil kunne bli et ekstremt bra prosjekt der nede.

Her ser du det omtalte området. Bak Bergsmogården ligger Verkstedbakken. I forkant tomta Nye Vesterålen Eiendom ønsker å kjøpe for å utvikle området. Foto: Knut Ivar Aarstein

Positiv til utviklinga i Verkstedbakken

Siden 2014 har det skjedd ting også på østsiden av tomta Nye Vesterålen Eiendom eier, nemlig i boligprosjektet Verkstedbakken som Steinsvik Hus utvikler i disse dager. Pedersen ser det prosjektet som positivt i den store sammenhengen.

– Det er positivt for hele området. Mitt synspunkt er at det er perfekt også for vårt prosjekt at dette nå blir en realitet. Det gir enorme muligheter i hele området.

Frykten Pedersen har nå, er at andre snapper om den omtalte tomta som de gjerne vil ha.

– Det verste som kunne skjedd var at en stykket opp dette området slik at en fikk flere forskjellige prosjekter. Jeg mener at vårt prosjekt kan gjøre det til en flott helhetlig løsning for området.

Bergsmogården på Stokmarknes. Arkivfoto

Bergsmogården i rute

Som hadselværinger sikkert har sett, fremstår Bergsmogården i ei ny drakt i disse dager, i alle fall den sørlige delen. Etter planen skal alle fire veggene ikles ny fasade, og oppussingen innvendig er også i full gang.. Etter planen skal alle fire veggene ikles ny fasade, og oppussingen innvendig er også i full gang.

– Vi håper å bli ferdig med resten av gården utvendig i begynnelsen av 2018. Innvendig er vi godt i gang. Tredje etasje er så å si ferdig og Fiskeriparken flytter inn dit i januar 2018, forteller Pedersen.

VOL har ikke lyktes å få nyss i hvem de to andre interessentene i tomta ved siden av Bergsmogården er foreløpig. Dermed vet vi ikke hvilke planer disse har for området.