– Andøya blir helt klart en viktig del av forhandlingene. Vi har vårt klare ståsted og har vært tydelige hele veien på at vedtaket som det ligger ikke var bra. Det er både rent fagmilitært, men også økonomisk. Derfor blir dette et separat tema i forhandlingene, sier Mikalsen som også forteller at varig vern av LoVe blir et annet tema i forhandlingene med Høyre og Frp:

– Vi har vårt standpunkt også i den saken. Vi mener et varig vern av Lofoten og Vesterålen er viktig og det er vårt standpunkt. Vi mener vi kan få mer innflytelse på den saken ved å gå inn i regjeringen enn ved å stå utenfor den.

Hektisk

Mikalsen forteller om hektisk møtevirksomhet i Venstre denne helga. Han var selv tilstede under møtet hvor det ble avgjort at Venstre skulle søke samtaler for å gå inn i regjeringssamarbeid.

– Det var uhyre interessant å være i rommet da dette ble avgjort. Vi hadde en partileder i Trine Skei Grande som var for å inngå i samtaler, mens vi hadde en nestleder som var imot i Terje Breivik. Diskusjonen frem til den endelige avgjørelsen var god. Det endte med et ja til å inngå samtaler, og noen var nok mer fornøyd med det enn andre, sier Mikalsen.

Selv tror Venstre-mannen det er rette veien å gå.

– I utgangspunktet ville vi både ved dette valget og det forrige i 2013 inn i regjeringssamarbeid med Krf og Høyre. Slik gikk det ikke, noen av gangene. Sist valgte vi å gå inn i et samarbeid, men å stå utenfor regjeringen. Det mente jeg da ikke var klokt, noe som viste seg å stemme.

For Venstre har endt opp med å få bråter av kjeft for enkeltsaker. Det tror Mikalsen partiet kan unngå ved å gå inn i regjering.

– Vi har vært med i budsjettforhandlinger og landet budsjett fra 2013, og vi fikk også gjennom mange gode saker. Problemet var bare at vi ikke hadde noen statsråder som kunne stå frem i media og andre settinger og skryte av det. Det endte opp med at bare den innerste krets og politiske kommentatorer i Oslo visste hva vi hadde utført. Dermed endte vi bare opp med kjeft for det vi ikke gjorde, sier Mikalsen og legger til:

– Da er det bedre å gå inn i regjering og ta støyten for enkelte saker, samtidig som vi får oppmerksomhet for det vi faktisk klarer å gjennomføre.

Retningsforandring

Mikalsen tror at ei regjering med Venstre vil forandre retning.

– Med Venstre i regjering mener jeg vi skal klare å få til ei viss dreining politisk. Om ikke, så er det ikke et poeng for oss å være i den, sier Mikalsen og bruker en gammel politisk ringrev som motivasjon:

– Carl I. Hagen sa i VG at Venstre burde holde seg langt unna regjeringen. Det er en grei indikator at vi burde være i regjering. For med oss utenfor regjering kan Frp og Høyre kjøre slalom med alle partier for å oppnå det de vil. De kan for eksempel hente støtte hos Ap om LoVe og samtidig gjøre oss politisk irrelevante. Da får Frp styre mye av politikken de neste fire åra. Derfor er det viktig med Venstre i regjering.

Mikalsen som minister?

Mikalsen sitter i valgkomiteen i Oslo og har en viktig og respektert posisjon i partiet. Da vi spør han om han kan være aktuell som minister eller statssekretær, svarer han diplomatisk.

– Det spørsmålet var jeg forberedt på. Det kommer som regel i slike situasjoner. De fleste som driver med politikk har politisk ambisjon i magen. Men jeg vet mye om hvordan denne kabalen skal settes sammen. Det er mange hensyn å ta med tanke på geografi, kjønn og kompetanse. Så det legger jeg meg ikke opp i.

Han tror imidlertid det er mange i partiet som vil kunne gjøre en god jobb.

– Vi har ei stortingsgruppe som har sittet på Stortinget ei god stund – faktisk over tre perioder. Samtidig har vi folk i de store byene som har sittet i bykkomiteer og som kan passe godt inn i ministerposter. Det kan være navn mange ikke har hørt om, men det er viktigere med riktige folk på rett plass enn store navn på feil plass. Jeg tror vi med enkelthet skal kunne fylle tre-fire ministerposter med de dyktige folka vi har i partiet.

Redegjorde lørdag

Lørdag ble det klart at Venstre går i regjeringsforhandlinger med Høyre og Frp. Partiets landsstyre vil ha en grønnere, rausere og mer sosialliberal regjering.

Partileder Trine Skei Grande forsikret pressen og partifeller lørdag kveld om at partiet er villig til å gjøre jobben som trengs for å dreie regjeringen i en mer sosialliberal retning. Grande poengterte også at partiet har klare krav for prosjektet:

– Hvis vi skal gå i regjering handler det om det store sosiale prosjektet som er den frihetsreformen Norge trenger. Vi skal stå på for at det skal bli en grønnere regjering, en rausere regjeringen som ser mennesker og løfter dem som trenger det, og en gjenkjennbar sosialliberal regjering på de klassiske områdene.