Nordland Venstre, ved leder Anja Johansen og fylkestingspolitiker Arne Ivar Mikalsen, har møtt Klima- og miljøvernminister Ola Elvestuen. De diskuterte Senter for oljevern og marint miljø som lokaliseres i Lofoten og Vesterålen.  Dette kommer frem av en pressemelding fra Venstre.

Statsråd Ola Elvestuen sier at senteret er opprettet for å kunne tilby variert veiledning og tilrettelegging for å forebygge marin forsøpling – som kan komme fra flere kilder enn olje.

– Se bare på plastproblematikken. Denne regjeringen er opptatt av at vi kommer i gang med dette arbeidet. Et senter som dette, lagt til Vågan og Hadsel, som ligger langt inn i den arktiske sonen, skal spille en viktig rolle. Forsøpling i havet må vi komme til livs, sier Elvestuen før han fortsetter:

– Noen har etterlyst hva dette senteret skal tilby. Her vil jeg peke på at de skal kunne utvikle og formidle effektive og miljøvennlige løsninger for opprydning av avfall som har havnet i havet, og som ikke skal være der. Senteret er ment for å være pådriver for at arbeidet med å minimere plastforsøpling i havet."

– Videre utvikling avgjørende

Arne Ivar Mikalsen, fylkespolitiker fra Hadsel, understreker at det i mange år har vært jobbet med oljevernutstyr på Fiskebøl.

– Dette er viktig, og må fortsette for vi er langt fra å ha fullgode løsninger på dette området. Videre testing og utvikling er avgjørende, sier Mikalsen.

I tillegg kommer altså den øvrige forsøplinga av havet. Mikalsen mener det er viktig å se sammenhengen mellom forskere, næringsaktører, frivillige og myndigheter.

– Skal vi løse disse problemene, må det tenkes og jobbes godt hos flere. Til det trenger vi koordinering og mulighet for utprøving. Det er det jeg mener vi får gjennom dette senteret for oljevern og marint miljø, avslutter Arne Ivar Mikalsen.

Nyskapning

Anja Johansen, fra Vågan, sier at senteret ikke skal ta oppgaver som allerede ivaretas av andre, men være en nyskapning.

– Senteret, som vil administreres fra Vågan, skal dekke et behov for styrket samordning og profesjonalisering av initiativ og aksjoner for kartlegging, opprydding og metodeutvikling knyttet til dette. Senteret vil kunne formidle kunnskap, gi råd til myndigheter, næringsliv og andre. Vi er avhengige av et rent hav. Vi lever av, med og ved havet og vi må lykkes med å rydde opp i og forebygge forsøpling av havet. I tillegg får vi den bonusen at det skapes lokale arbeidsplasser gjennom dette senteret, sier fylkesleder Anja Johansen.