Observasjonen av den ville torsken fortalte Nordlaks Oppdrett AS på Børøya at noe var galt. De kunne derfor avverge rømming fra oppdrettslokaliteten i Hadsel, etter at de rykket ut med servicebåt, gjennomførte full inspeksjon og reparerte skaden. Og det gikk ganske fort, opplyser pressekontakt Lars Fredrik Martinussen i Nordlaks

Rift i merd

– Jeg kan bekrefte at det ble oppdaget en rift i ei merd på vår lokalitet på Steilo sør for Hadseløya søndag 28. januar. Det var en torsk som hadde forvillet seg inn i merda som fikk alarmen til å gå, sier pressekontakt Lars Fredrik Martinussen i Nordlaks til VOL.

ROV

– Etter at den ville torsken ble observert under rutinemessig fôring, som blir fulgt med undervannskamera og skjermer her på Børøya, sendte vi ut båt med ROV til merdene ved lokaliteten på Steilo i Hadselfjorden.

I løpet av få timer fikk Nordlaks ved bruk av undervannskamera fra et av selskapets egne servicefartøy undersøkt merden nærmere. Det viste seg at det var en 60 centimeter horisontal rift i nota til én av merdene. Skaden ble raskt reparert, ifølge pressekontakt Lars Fredrik Martinussen.

Torsken vil inn

– Vill torsk ligger ofte og stanger i merda for å komme inn til fôret som laksen spiser. Da nota ble skadet på fem meters dybde, klarte én vill torsk å komme seg inn i nota. Dette er et klart signal om at noe er galt, og vi reagerte raskt for å hindre rømming, sier Martinussen.

Ingen rømte

Han har imidlertid ingen grunn til å slå fast at det har kommet laks ut av merden, og begrunner det med at laksen ble stoppet av luseskjørtet som ligger utenfor nota, og at riften var vertikal og dermed lukket. Hadde det gått hull lengre ned, eller at hullet hadde stått åpent, ville faren for rømming vært større.

– Vi har ikke sett laks utenfor nota og har ikke bekreftet at fisk har rømt, og er selvfølgelig glad for at torsken avslørte situasjonen før det ble alvorlig.

Dødfisksystem

Ifølge Nordlaks sin melding om forholdet til Fiskeridirektoratet, ble hendelsen meldt inn klokka 13:27 den aktuelle dagen. Det ble meldt om mistanke om rømming, men at det ikke var observert laks utenfor merden. Det var et dødfisksystem som hadde forårsaket hull i nota. Det ble blant annet iverksatt tiltak som blant annet omfattet utsetting av gjenfangstgarn ved anlegget. Det var oppdrettslaks med størrelse på mellom tre og fire kilo som sto i merdene.

Rømningsmelding

– Det ble observer torsk i merden og så satt i gang kontroll. Det er observer et hull på cirka 60 cm. Innringer er usikker på om dette er vertikalt eller horisontalt. Dybden på hullet er også foreløpig usikkert, men det er på dybde mellom 0-10 m. Hullet er i «Daufisk banen», der en henter ut død fisk med hov, så skade fra hov er en mulig årsak, men dette er ikke endelig avklart. Det er også observer noen maskebrot på cirka fire masker. Det var 187971 fisk i merden ved ukestart, men de har hatt en del død fisk i merden i løpet av uken. De har kjørt og holder på å kjøre ROV for å sjekke hele anlegget. De holder på å sette ut gjenfangstgarn. De sender også inn rømmeskjema, heter det i loggen til Fiskeridirektoratet for denne hendelsen hos Nordlaks Oppdrett AS.

I forbindelse med meldingen om mulig rømning på Steilo, ble nærmere tretti personer i Fiskeridirektoratet alarmert om hendelsen.