I høst er kulturprogrammet i Hurtigrutens Hus speket med godsaker.

- I midten av september har vi satt opp ”Norsk reisning”, en hysterisk morsom showmusikal med Espen Beranek Holm og Elisabeth Moberg. Og i november er vi klare for å ta i mot Helge Jordal med hans monolog, ”Førstereis”, sier kulturhussjefen.

Espen Beranek Holm vil for mange være kjent fra satireprogrammet ”Hallo i uken” på P2, mens Elisabeth Moberg har gjort stor suksess med ”Kvinner på randen”.

Helge Jordal serverer sin monolog som barnehjemsgutten Martin som rømmer til sjøs i etterkrigstiden, en skildring av ungdomslivet i utenriksfart – om både hav og horehus.

- Helge Jordals forestilling er noe mange kan relatere seg til, kanskje spesielt her nord hvor mange har erfaring fra utenriksfart. Og man kan dra mange paralleller til John Michelets suksessroman ”Skogsmatrosen”, både i setting og delvis i tid, forklarer Lauvland Pettersen.

Lauvland Pettersen har vært på prøvespillinger med Riksteateret, og han kan garantere for kvaliteten i begge oppsetningene. Og han lover at forestillingene som er satt opp er langt fra tunge og sære. Men folk bør være raske å bestille slik at de sikrer seg plasser.

For de yngste

På programmet står også den kritikerroste barneforestillingen, ”Hans og Grete”, med Riksteateret. Her kan barna møte opp før forestillingen og bli sminket som et lite skogsdyr.

- Vi har hørt at den er akkurat passe skummel, smiler Lauvland Pettersen.

Kulturprogrammet åpner også for tilbud til hele familien med ”Ice Music”, en konsert med instrumenter av speilblank is.

- Dette blir en opplevelse i lyd og lys – et magisk, arktisk klanglanskap, lover arrangøren.

Nordnorsk

Men som god tradisjon er, satser Hurtigrutens Hus ikke bare på nasjonale teatergrupper. Også Nordland teater har en oppsetning med komedien ”Blodig alvor”.

- Så følger vi opp suksessen med nordnorsk stand-up fra i vår med Dag Sørås. Vi plukker opp tråden og smeller til med publikumsfavoritten, Trine Lise Olsen og forestillingen ”Æ har rætt”, forteller Lauvland Pettersen.

Mange kjenner henne fra programmet ”Den norsk humoren” som gikk på NRK. Der gikk hun av med seieren som karakteren ”Trine Lise fra indre Billefjord”.

Da Honningsvågrevyen gjestet Hurtigrutens Hus for 10 år siden, dirret tak og vegger i takt med publikums trampeklapp. I år er de tilbake igjen, og arrangøren tror showet vil falle i smak.

- En god idé er å bestille billetter til Honningsvågrevyen i forbindelse med julebord som vi arrangerer i festsalene, oppfordrer kulturhussjefen.

Honningsvågrevyen kommer i november.

Konserthøst

Lauvland Pettersen forteller ivrig om høstens konsertprogram.

- Vi står for Vesterålens mest eksklusive konsertopplevelse i år. Vi har nemlig klart å få inn Lars Winnerbäck, forteller han entusiastisk.

For de som ikke kjenner Winnerbäck, så er han en av Sveriges aller største artister. Han er sagt å være Sveriges svar på Bruce Springsteen og en artist som tar opp arven etter både Vreeswijk, Taube, Dylan og Ulf Lundell. Kritikerrost og anerkjent i hele Skandinavia.

- Dette blir en helt unik mulighet til å se rockepoeten live, strippet ned fra storband til trioformat; ekte og intimt, lover arrangøren.

Et annet trekkplaster i høst er Nord-Norges største og heteste rockeband for tiden, nemlig Violet Road, samt rockelegendene Pussycats.

- Disse varmet opp for the Rolling Stones i sin tid, og skapte Beatlestilstander her til lands, forteller Lauvland Pettersen.

Arrangøren lover konseptet Hurtigrutens Hus-Arnea på de to sistnevnte konsertene. Dette konseptet innebærer flatt gulv og bar i lokalet, et nytt konsept som har blitt tatt svært godt i mot av publikum.

Høsten byr på musikk som behager det klassiske øret også. I oktober kommer et kammerorkester – MiNensemblet - til Lillesalen. Her blir det toner av Bach, Beethoven, Lutoslawski og Bloch.

- En kraftfull, musikalsk opplevelse, lover Lauvland Pettersen.

I slutten av oktober har kulturskolen jubileumskonsert.

Kultur for folket

Med høstens inntog sparkes også de etablerte kulturaktivitetene i gang igjen; Lønningsblues og Kulturfredag.

Arrangørene er meget fornøyde med det rikholdige programmet denne høsten, og oppfordrer folk til å benytte seg av tilbudene som nå kommer til Vesterålen.

- Folk må kjenne sin besøkelsestid. Her er det muligheter for virkelig å oppleve en kulturhøst av ypperste klasse, så vi håper på god oppslutning, oppfordrer kulturhussjefen.

Han legger ikke under en stol at de nye kulturhusene i Vesterålen har skapt konkurranse, og at Hurtigrutens Hus etterstreber seg å være et kulturhus for folket.

- Velkommen til en variert og folkelig kulturhøst av høy kunstnerisk kvalitet i Hurtigrutens Hus. Og husk at husets kjøkken serverer nydelig mat til hvert arrangement, avslutter Lauvland Pettersen.