Nylig var det seminar for både granmotstandere og de som driver skogbruk i regionen.

- Vi ser livet i skogbunnen blir helt borte der grana er. Antallet arter her reduseres fra rundt 120, og ned til mindre enn 16, kanskje helt ned til bare en eneste, nemlig grana, mente Honorata Gajda fra Norsk Botanisk Forening.

- Funnene i Trolldalen og i Råmarka i Hadsel tyder på stor variasjon mellom sitka og lutz. Antakelsen vår er at lutzgrana kan vise seg å spre seg i like stor grad som sitka. Dersom det skulle vise seg å stemme, så mener vi det vil ha store konsekvenser for utplantingen av gran i Nordland. Sitkagrana er nemlig svartelistet, mens lutzgrana ikke er det, ble det påpekt fra granmotstanderne.

Lokalt skogbruk

- Gran er mye bedre tilpasset klimaet her enn bjørka, og den gir veldig fin skog her hos oss, og utgjør et viktig bidrag i bøndenes økonomi, sa bonde Tor Ottosen til forsvar for det lokale skogbruket.

- Men hvem har ansvaret for å rydde opp i gran som har spredt seg utenfor plantefeltene? ble det spurt fra tilhørerbenken på seminaret.

- Grunneierne har ansvaret for grana på sitt område, men ikke for å rydde på naboeiendommen, mente bøndene.

- Er ikke de som har intereesser rundt plantefeltene, og som ofte ikke ønsker spredning part i saken? spurte Naturvernforbundets Øystein Folden. Både motstandere og tilhengene av granplanting kunne enes om at det er et interessant spørsmål.