Av nominasjonskomiteen var Mikalsen innstilt på andreplass til fylkestingsvalget neste høst. Det ville ikke Bodø Venstre være med på.

– De ville ha et annet oppsett, med meg på førsteplass. Et annet lokallag hadde sitt eget forslag igjen. Til slutt voterte vi over det, forteller Mikalsen.

Han fikk førsteplassen, og legger ikke skjul på at han er fornøyd med å få tilliten.

– Som gruppeleder får jeg en annen funksjon på fylkestinget. Det er et steg nærmere heltidspolitikk, som jeg ikke har noe imot. Det er slitsomt å skulle være i fullt virke og å ha all politikken samtidig, sier Mikalsen.

Til daglig jobber han for voksenopplæringen i Hadsel.

Sammenslåing

I sitt innlegg til nominasjonsmøtet i helga, snakket Mikalsen kun om én ting:

– Innlegget handlet om at den viktigste saken er hvordan Nord-Norge skal se ut fire år etter fylkesvalget, sier Mikalsen.

Han sitter i sentralstyret i Venstre som igjen er samarbeidspartner for regjeringspartiene. Han har dermed god kontroll på hva som rører seg i de forskjellige partiene og hva som skjer på tinget.

– Jeg følger kommunereformen tett. I Venstre ønsker vi tre nivåer i norsk forvaltning. Jeg vil ha fokus på hvilke oppgaver fylket skal ha, samt hvor mange og store regioner vi skal ha, sier Mikalsen på telefon til VOL.

Han poengterer at han selv nå skal kjøre sikksakk mellom fylkene på veien fra Narvik, der nominasjonsmøtet ble holdt, og hjem til Hadsel.

– Nettopp fylkesgrensa mellom Nordland og Troms ble grundig debattert under workshopen vi hadde med Troms Venstre etter selve nominasjonsmøtet, sier Mikalsen.

Langt fra kjedelig

Den nye toppolitikeren i Nordland er klar på at de kommende perioden blir alt annet enn kjedelig.

– De kommende årene vil det skje mye spennende i norsk politikk. Den nevnte kommunestrukturen og hva fylkeskommunene skal være, står øverst på listen min, sier Mikalsen.

Med seg på tinget får han trolig partifelle Anja Johansen fra Vågan, samt tidligere førstekandidat May Valle fra Hamarøy. Sistnevnte er imidlertid på en noe mindre trygg plass.