Nærmeste nabo til massetaket i Brattåsen, Svein Erik Nicolaisen, krever på bakgrunn av dette at driften av kommunen pålegger stans av driften i massetaket. Hvis ikke vil han gå til rettslige skritt mot driverne.

Redegjørelse

Sivilombudsmannen har i et brev til Hadsel kommune konludert at massetaket i Brattåsen har pågått uten at det foreligger godkjent reguleringsplan eller driftskonsesjon og driftsplan etter mineralloven, og at dette synes å være  i strid med plan- og bygningsloven.

17. juni 2014 sendte Hadsel kommune et brev til sivilombudsmannen hvor de forklarer at godkjent reguleringsplan (2008) i utgangspunktet var forutsatt å gjelde for en tidsperiode frem til og med 2013,

- Imidlertid åpnet den senere vedtatte kommuneplanens arealdel for massetaksdrift hele kommuneplansperioden frem til 2017. Dette og seneste revisjon av arealdel (februar 2014), som åpner for fortsatt drift også etter 2017, gjør at kommunen etter overenskomst med øvrige tilsynsinstanser, Direktoratet for mineralforvaltning og Fylkesmannen, har funnet å tillate drift i en overgangsperiodefrem til 1. januar 2015. Det vil da bli stilt krav til driftskonsesjon, heter det i brevet fra kommunen.

Sivilombudsmannen har sendt et avsluttende brev til kommunen og skrevet at en uformell overenskomst med øvrige forvaltningsorganer om at driften kan fortsette uten reguleringsplan eller driftskonsesjon, vanskelig kan sees å være rettslig relevant.

- Kravet til reguleringsplan eller driftskonsesjon bortfaller ikke ved en slik overenskomst, skriver sivilombudsmannen.

Det kommer videre frem av brevet at kommunen er i gang med utarbeidingen av en ny reguleringsplan for massetaket, og at ombudsmannen forutsetter at kommunen prioriterer dette arbeidet videre fremover.

Svar

Rådmann i Hadsel, Jonny Karoliussen forteller til VA at de tar konklusjonen fra sivilombudsmannen på det største alvor.

- Fra kommunens ståsted vil det derimot fremkomme en usikkerhet i konklusjonen med bakgrunn i at det foreligger en godkjent reguleringsplan for området fra 2008 som er stadfestet av fylkesmannen gjennom klagebehandling 1.9.2009. Det som vanskeliggjør saken og som volder kommunen bry, er divergerende innhold i reguleringsbestemmelsene som gjør at lengden av godkjent reguleringsplan gir grunnlag for diskusjon. Helt konkret fremkommer dette gjennom to formuleringer i reguleringsbestemmelsene hvor det først beskrives at  det er planlagt uttatt cirka 500.000 kubikk fast fjell i løpet av en femårsperiode frem til og med år 2013 og senere i bestemmelsene forutsettes det at uttak av masser skal være avsluttet etter 10 år. Anlegget drives etter en driftsplan fra direktoratet for mineralforvaltning, driftsplanen ble godkjent 14.4.2011. Oppfølgingsansvaret for driftsplanen håndteres av direktoratet, sier Karoliussen til VA.

- Når det gjelder driftskonsesjon vil masseuttaket være konsesjonspliktig i henhold til ny lovgivning på området. Ny lovgivning trådte i kraft fra 1.1.2014 med en overgangsfase på fem år. Dette medfører at tiltakshaver må få vedtatt driftskonsesjon for anlegget i forhold til denne fristen. Offentlig saksbehandler av driftskonsesjoner er direktoratet for mineralforvaltning. Et av grunnlagene i sen søknad om driftskonsesjon er en godkjent reguleringsplan. I forhold til de avklaringer som kommunen ville måtte ha i forhold til nåværende reguleringsplan er det kommunens oppfatning at tiltakshaver må utarbeide ny reguleringsplan for området knyttet til søknad om driftskonsesjon og til kommunens arealplan hvor uttaksområdet er utvidet.  Dette arbeidet er så langt rådmannen kjenner til kommet i gang, forteller Karoliussen videre.

- Hva tenker kommunen å gjøre i forbindelse med anmodningen om å stenge driften av massetaket?

- Hadsel kommune vil slik saken står i dag ikke forlange stans i massetaket. Kommune oppfatter anbefalinger fra sivilombudsmannen som en rettesnor for den offentlige saksbehandling kommunen gjør. Kommunen vil utfra dette søke å korrigere vår håndtering av saker slik at de sammenfaller med vurderingene til sivilombudsmannen. Hadsel kommune er i så måte tilfreds med at sivilombudsmannen konkluderer med å la denne saken bero med kommunens redegjørelse, forklarer rådmannen.

Bakgrunn

Innbyggerne i Hadselhavn har tidligere protestert mot videre drift av masseuttaket i Brattåsen. De tre nærmeste husene ligger omtrent 60 meter unna pukkverket og sakens kjerne ligger i at beboerne i nærområdet hele tiden har trodd at masseuttaket skulle stenges i 2009.

Svein Erik Nicolaisen er en av de som har stått i front og han er nærmeste nabo til masseuttaket. Han solgte uttaket og hevder hardnakket at det var under en forutsetning at masseuttaket skulle stenges i 2009 da han solgte i 2003.