Det var nettstedet Nenyheter, som spesialiserer seg på næringseiendom, som først meldte dette. Hotellene som skal selges er i tillegg til Melbu hotell Lyngengården i Mosjøen, Best Western Måløy Hotel (bildet) og Best Western Narvik Hotell.

- Beslutningen om salg av enkelte av disse eiendommene er tatt ut fra strategiske hensyn. Det er ikke lenger av strategisk betydning for oss å eie hotell på alle disse destinasjoner, sier direktør Hilde Hammervold til nettstedet.

Det er Andenes-brødrene Roger og Kristian Adolfsen som står bak Adolfsen-gruppen, som i tillegg til eiendom, eiendomsutvikling og hotelldrift, også steller med sykehjem og barnehager.

Norsk hotellkjede

Historisk var «Norlandia» en norsk hotellkjede med eget brand - og hadde på det meste over 60 hotell, inkludert egne, innleide og gjennom franchise. Norlandia som eget merkenavn ble avviklet i 2008. De fleste hotellene ble "brandet om" - noen til Thon, noen til Best Western.

Norlandia Eiendom er et rent eiendomsselskap, og eier i dag et tyvetalls eiendommer, vesentlig hotell, spredd på nesten like mange destinasjoner. Disse hotellene er alle utleid.

Noen er utleid til NHG -Norlandia Hotel Group, som er et datterselskap av Hospitality Invest, deleid av Adolfsen-gruppen. (Adolfsen-gruppen har også med andre deleiere i Norlandia Care, som driver barnehager og sykehjem, forklarer Hilde Hammervold til Vesteraalens Avis.

- Ingen dramatikk

Hammervold er temmelig hemmelighetsfull på spørsmål om hva man må regne med å betale for å bli lokal hotelleier.

- Du, det blir et spørsmål mellom selger og budgiver. Det er imidlertid ingen dramatikk vår beslutning om å selge. Norlandia Eiendom er et relativt lite eiendomsselskap lokalisert i Oslo, og vi ser at det er lite hensiktsmessig å eie eksempelvis Melbu hotell, som ligger langt unna.

Vi vet at hotellet drives godt, og tror at lokale eiere vil kunne utvikle det enda bedre og raskere enn vi kan prioritere. Vi har solgt et par mindre hoteller, som vi ser har utviklet seg positivt med lokalt eierskap.

Det tror vi også kan gjelde for Melbu hotell, sier Hilde Hammervold.

Hun understreker at det er leietaker som driver hotellet, mens eier forvalter og utvikler eiendommen.