I forslaget til statsbudsjettet 2015 er ett av tiltakene å øke grensen for momsfri netthandel i utlandet fra 200 kroner til 500. Dette har skapt sterke reaksjoner hos næringsdrivende over hele landet, og næringslivets hovedorganisasjon, Virke, mener flere arbeidsplasser står i fare som følge av dette forslaget.

Også lokalt i Vesterålen har forslaget skapt reaksjoner. Lina Vibe, leder i Hadsel Høyre, har fått flere henvendelser fra partimedlemmer som også er næringsdrivende i kommunen hvor de ytrer sin bekymring. Derfor har hun sendt en e-post til Odd Henriksen og Margunn Ebbesen, som er Høyre-politikere fra Nordland på Stortinget.

Press

- Den lokale handelen er under press, flere bedrifter har forsvunnet og mange gir uttrykk for at de taper kunder til netthandelen. Dette understøttes av min datter på 18 år og ekstradatter på 21, skriver Vibe.

I e-posten har hun lagt ved et skriv hun har fått fra en av medlemmene i Hadsel Høyre.

- Det gjøres mye bra i det nye statsbudsjettet for å sikre sysselsettingen i Norge, noe som også er fremsatt som en av hovedmålsettingene. Men så foreslås det også det tiltaket som vil være det største tiltaket og tabben for å knekke de allerede reduserte små handelsbedriftene i hele Norge, nemlig å øke momsfrigrensen på innførsel til kr 500 kroner.

Ifølge finansministeren skal dette gi et bedre tilbud til de med de laveste inntektene. Norge er et rikt land og jeg er sikker på at de fleste innbyggerne har økonomi til å benytte de tilbudene som finnes i landet. Da er det uansvarlig av staten å legge til rette for mer netthandel fra utlandet med det resultat at tilbudene rundt i Norge forsvinner. Ifølge Virke er dette det verste forslaget fra regjeringen på lenge og som vil sette flere tusen arbeidsplasser i fare, heter det i e-posten.

- Ned med grensen

- Hvorfor skal den norske stat være med og subsidiere store utenlandske konsern i stedet for å bidra til å sikre norske arbeidsplassen og tilbud over hele Norge? Det er jo i tillegg helt utrolig av Forbrukermyndighetene går inn for denne økningen i momsfritak. Forbrukermyndighetene har jo tidligere vært talsmenn for etikk, gode tilbud rundt i Norge og gode norske arbeidsplasser.

Dersom regjeringen mener at sysselsetting og sikring av arbeidsplasser er viktig, så burde denne momsgrensen settes ned til null kroner slik som i en del andre land, heter det.