Mandag formiddag var det møte på Vesterålen kysthotell i Hadsel om den fremtidige kommunestrukturen. Fylkesmann i Nordland, Hill Marta Solberg, deltok i et møte sammen med regionrådspolitikere og kommunestyre i Vesterålen om den fremtidige kommunestrukturen.

Solberg beskrev det hun kalte for "tog 1" og "tog 2" i prosessen. Solberg gjorde det klart at det er ikke noe valg for kommunene i regionen å allerede nå takke nei til sammenslåing.

Må utrede

Vesterålskommunene pålegges å gjennomføre en utredningsprosess, og den prosessen skal etter planen kunne gi svar på mange av spørsmålene man lurer på i kommune-Norge.

Det vakte oppsikt da Vågan kommunestyre i slutten av september valgte å si nei til noen sammenslåingsutredning.

- Fylkesmannen i Nordland har ikke noe syn på ja eller nei til sammenslåing. Men departementet har gitt uttrykk for at forbauselse over kommuner som velger å "sette seg i baksetet" på den måten. Regjeringen legger opp til at kommunene deltar i utredningen, og så kan man eventuelt si ja eller nei i andre enden av det arbeidet, sa Hill Marta Solberg.

- Tempoet problematisk

Regjeringen har lagt opp til et løp som skal munne ut i kommunesammenslåinger enten i 2017 eller i 2020. Enkelte kommuner er kommet langt i prosessene. Det handler i stor grad om kommuner hvor man kan "sykle mellom dem", som Solberg sa.

Etter at Solberg holdt sin innledning holdt senorrådgiver Mona Halsbakk fra Kommunenes sentralforbund en kort orientering hvor hun beskrev hvordan arbeidsgiverorganisasjonen kan bistå kommunene i spørsmålene som vil oppstå i forbindelse med reformprosjektet.

Andøyordfører Jonni Solsvik påpekte overfor forsamlingen at det slett ikke er uproblematisk å gjøre vedtak om sammenslåing i et så høyt tempo som regjeringen legger opp til, og spådde at man i Vesterålen på ingen måte er klar til å gjøre sammenslåingsvedtak allerede i året som kommer.

"Trege" kommuner

Hill Marta Solberg påpekte tidlig i møtet at for de kommunene som har det travelt, så er tidsfristen for å gjøre vedtak om sammenslåing juli 2015.

Regjeringen legger frem forslag til nye oppgaver for kommunene, og deretter blir det stortingsbehandling av meldingen fra regjeringen.

Høsten 2015 og våren 2016 er det kommunale vedtak om sammenslåing. Våren 2016 vedtar regjeringen Kongelig resolusjon om ny kommunestruktur, og den angår kommunene som er klare til å slå seg sammen.

Våren 2017 legger regjeringen frem en samlet proposisjon om ny kommunestruktur og om nye oppgaver til kommunene. Denne trer i kraft for de "trege" kommunene i 2020.

Her kan du lese mer om regjeringens planer.