Like etter Fiskebøl  i Hadsel er en stor oppgradering av strømnettet i ferd med å nærme seg ferdigstillelse. Lofotkraft har investert store summer for å skifte ut deres høyspentnett i den såkalte Lofotringen.

Lofotringen er kort fortalt en strømforbindelse i regionalnettet som går mellom Kanstadbotn og Hinnøy like ved Sortland, via Kvitfossen i Lofoten, Melbu og Sortland i Vesterålen.

For å sikre et mer stabilt strømsnett ble det besluttet å utbedre Lofotringen og arbeidet er godt i gang.

Startet utskifting

I februar 2008 startet Lofotkraft planleggingen for utskiftingen av deres høyspentstrekk fra Kvitfossen til Kanstadbotn. Da kalenderen viste august 2013 startet de med arbeidet og de skal etter planen være ferdig 1. oktober 2016.

Mellom 250 og 300 millioner kroner er lagt ned i dette arbeidet.

Dimensjonene er enorme:

I utskiftingen av høyspenttrekket har Lofotkraft tatt i bruk 1.177 trestolper. Disse er hentet fra sørøst i Finnland og utgjør 56 trailerlass.

Lofotkraft har selv regnet på dette og funnet ut at hvis det skulle blitt brukt kun én sjåfør for å hente stolpene ville han ha rukket ett lass i uka. Da er litt søvn og lassing/lossing tatt hensyn til. Sjåføren kan da kjøre ett år og en måned uten ferie. Det er her snakk om en total kjørelengde på 137.424 kilometer, en avstand som tilsvarer 3,4 ganger rundt jorden.

300 grunneiere

Den nye høyspentlinjen som settes opp følger den gamle nokså tett, men med noen endringer i form av at den nye linjen følger terrenget litt mer enn den gamle. Fra Kanstadbotn til Kvitfossen er det omlag 67 kilometer, og for å få tillatelse til å gjøre inngrep i naturen i forbindelse med oppsettingen av den nye linjen var det mye planlegging som skulle til. Fra planleggingen var i gang til arbeidet med utskiftingen startet tok det hele fem år.

- Det er rundt 300 grunneiere på strekningen, og i tillegg er det mange innstanser som skal ha sitt å si før man kan ta slike store inngrep i naturen som utskiftingen gjør, forteller prosjektleder for Lofotkraft, Harald Varvik Johnsen.

Mer stabilt nett

Med den nye og oppgraderte Lofotringen vil forbrukerne ha et mer sikkert og stabilt nett.

I 2012 innvesterte Trollfjord Kraft 50 millioner kroner på en 3.800 meter lang sjøkabel fra Skagen til Hadselhamn.

Denne kabelen gjør at Lofotkraft er forsynt med strøm mens utskiftingen av høyspentlinjen pågår. Sjøkabelen gjør også at Hadsel og resten av Vesterålen er mye bedre sikret ved et eventuelt strømbrudd siden det er mulig å få strøm gjennom sjøkabelen.

Det ligger også en sjøkabel fra Melbu til Fiskebøl som fester Hadseløya med Austvågøya.

Når arbeidet med Lofotringen er ferdig vil Statnett overta ansvaret for strømnettet.

- Den største dagen i Trollfjord Krafts historie, sa daværende direktør i Trollfjord Kraft, Jakob N. Jakobsen da nyheten om overtakelsen ble kjent i januar i år.

Nettselskapene har et lovpålagt ansvar for å holde strømnettet i forsvarlig stand og sørge for en sikker strømforsyning.

De siste årene har Lofotringen hatt flere strømbrudd, og de værmessige forholdene i området er krevende. Deler av nettet er også gammelt og har kapasitetsproblemer.