- Vi har ei katt i 50 prosent stilling kan man si. Vi blir lei oss når hun drar og glad når hun kommer tilbake, sier Rebecca Forøysund.

Hun bor på Melbu sammen med sin mann Joakin Forøysund og deres to katter. Den ene er hjemmekjær og lite ute, mens søstera Lavrans er en skikkelig eventyrer og drar på rømmen i seks måneder hvert eneste år. Hun forsvinner like etter 17. mai og kommer tilbake en gang mellom slutten av oktober og midten av november.

- Kanskje en til familie

- Vi aner ikke hva hun gjør disse månedene. Kanskje er hun i skauen, eller kanskje har hun en familie nummer to som steller med henne, sier Rebecca.

Hvem det skulle være aner hun ikke, men tenker det kan være noen med feriehus, eller noen pensjonister som reiser bort om vinteren. Det eneste som er sikkert, er at katta er frisk og fin hver gang hun kommer tilbake.

- Hun klarer seg uforskamma godt! Hun bruker å være litt tynn, men bare på en god måte, ikke undervektig. Ellers er hun fin i pelsen og frisk som før, sier katteeieren, som er veldig glad for å ha Lavrans hjem igjen.

Kommer med vinteren

I forrige uke la hun ut et bilde av hjemkommeren på Facebook.

- I går kom denne knetta hjem, etter seks måneder på rømmen (intet nytt å melde altså), og vi ble så glad. Selvfølgelig i uforskamma god form, fin pels osv, og som om ingenting har skjedd! Men hva skal man gjøre, annet enn å bli kjempeglad, når hun kommer hjem igjen hver høst, skrev hun.

Nå som hun er tilbake, er også Rebecca nesten helt sikker på at kulda og frosten er rett rundt hjørnet. Det kommer nemlig alltid frost, snø eller dårlig vær omtrent ei uke etter Lavrans sin hjemkomst.

- Vi pleier å si at hun kommer med vinteren. Dyrene er smartere enn man tror, sier Rebecca.

Kjæreste på Lekang

Det var allerede da Lavrans var kattunge, at hun begynte å rømme hjemmefra. I begynnelsen trodde man Lavrans var en gutt, det var derfor hun fikk dette navnet. Da bodde de på Lekang, og Lavrans fikk seg en kjæreste som bodde ved gartneriet.

Kjæresten har hun ennå, og når hun kommer tilbake fra sin seks måneders lange utflukt, er det alltid ved gartneriet hun først dukker opp. Gartneriet har nå nummeret til Rebecca, og ringer hver høst for å fortelle at Lavrans har kommet til rette igjen.

Etter hjemkomst lar Rebecca og Joakim katta hvile hjemme ei ukes tid, før hun får en sjekk hos dyrelegen for å sjekke at alt er i orden. Det har blitt rutine nå, selv om alt vanligvis er i tipp topp stand.

SPA-behandling

- Hun bruker å være i perfekt stand, ikke engang ha tannsten! Det er nesten som om har vært på en form for SPA-behandling, spøker Rebecca.

Hvis Lavrans har en familie nummer to eller noen som steller henne i sommerhalvåret, syns Rebecca det hadde vært moro å vite det. Kjenner du Lavrans eller har tips i dette kattemysteriet? Kontakt Vol på red@vol.no