Flere ungdommer i Vesterålen velger å pendle til skolen i stedet for å flytte for seg selv i skoleområdet. Mange velger altså å ta buss i flere timer om dagen bare for å komme seg frem og tilbake til skolen sin. Kent Raymond Sellevoll og André Riber er to av de mange som pendler hver dag til skolen.

– Vi tar buss nærmere tre timer hver dag til skolen, sier André.

15 timer buss i uka Guttene tar buss fra Dverberg i Andøy til Sortland Videregående skole. Til sammen tar de buss 15 timer i uken. De legger ikke skjul på at de blir lei av å kjøre så mye buss.

– Vi blir veldig lei av å kjøre samme veien hver dag. Det er liksom ikke noe nytt å se på turen. For å få tiden til å gå bruker André å sove mens Kent Raymond snakker med kjæresten som også tar samme buss fra Andøya.

Ikke hybelBåde André og Kent Raymond bor hjemme hos foreldrene sine. De har ikke lyst å bo på hybel i skoleområdet.

– Jeg tror mange ungdommer velger å pendle til skolen istedenfor å bo på hybel fordi de ikke har lyst å flytte for seg selv og være selvstendig. Hvorfor bo på hybel når du får gratis mat hjemme, sier Kent Raymond og ler litt.

– Det er ikke alle som liker eller kan lage mat selv. Derfor velger de heller å bo hjemme for å få maten servert, legger André til.

Valgte idrettBåde Kent og André kunne gått studiespesialisering på Andenes, men valgte heller å pendle tre timer hver dag for å gå idrettslinja på Sortland.

– Jeg valgte idrettslinja fordi jeg har hørt at både idrettslinja og selve Sortland VGS er et bra skolested. Jeg har mange venner og en kjæreste som går der i tillegg, så da var valget åpenbart. Vi er også veldig glade i fotball, så mye fotball i skoletiden er veldig bra.

Vurderer hybler i løpet av åretEtter å ha pendlet hver skoledag i ett og to år vil Kent Raymond og André starte å søke etter hybler i Sortlandområdet dette året.

– Etter å ha kjørt buss så lenge blir man ganske lei, sier dem.