Nettopp det fikk likevel unggutten Adrian Pedersen (19) oppleve. Han dro på seinsommeren i år dra på drømmetur for å trene sammen med det portugisiske fotballaget Sporting Lisboa. For uinnvidde kan det nevnes at Sporting Lisboa regnes blant verdens beste klubber på talentutvikling, og at portugisisk fotball generelt ligger langt fremme på å utvikle spillere.

Utvikler stortalenter

Kjente spillere som har vært på lagoppstillingen til Sporting Lisboa er Luis Figo, Nani og Ronaldo. Årsaken til at Adrian Pedersen fikk lov til å ta turen til Portugal heter Tomàs Pereira. Portugiseren spilte inntil sommersesongen for Melbo IL, hvor han også hadde ansvar for B-laget og G16-troppen.

Portugisisk trener

På grunn av manglende jobb måtte Pereira forlate Hadseløya til fordel for stavangertraktene før sesongen var over. Pereira er tilknyttet Sporting Lisboa som speider.

- Det er egentlig helt uhørt at en spiller fra nivå fem i Norge skulle få denne sjansen. Men Adrian har hatt en voldsom utvikling det siste året, og Tomàs mente han ikke ville dumme seg ut på feltet. Det har han heller ikke gjort. Adrian kunne risikert å bli sendt av banen, med beskjed om at han er langt unna nivået, men han fikk være en hel uke på treningsfeltet, sier melbotrener Thomas Rønning.

Har nivået inne

- Selv var jeg innom og trente med gamleklubben Byåsen sist jeg var i Trondheim. Klubben var to poeng unna opprykk til førstedivisjon, og jeg er ikke et øyeblikk i tvil om at Adrian ville ha dominert på treningene til Byåsen, mener Rønning.

Selv stresser ikke fortsatt unge Adrian så veldig med å komme seg bort fra Melbo. Han gleder seg til sesongen som står for døren.

Stresser ikke

- Det blir et passende steg å komme over i tredjedivisjon nå. Jeg ser frem til blant annet å møte Bodø/Glimt 2, og se hvordan jeg klarer meg et nivå opp sammenliknet med sesongen vi er ferdige med, sier han.

- Selvsagt har jeg ambisjoner om å komme meg oppover i systemene, og har absolutt lyst til for eksempel å spille i Tippeligaen, sier Adrian.

- Det gikk fort

- Hva var forskjellene på å trene her hjemme, sammenliknet med Sporting?

- Det gikk veldig fort for seg. Fikk man ballen, så var det noen i ryggen med det samme. Spillet foregikk hele tiden på ett og to touch, og tempoet var generelt veldig høyt. Men jeg ble ikke skremt heller. Et par måneder sammen med de folkene der, så skulle jeg klart meg, sier Adrian.

U-landslag

- Vi skal huske at det er spillere på U-landslagsnivå Adrian har spilt med og mot nå. Selv om han nok regnes for å være en rask spiller her hjemme, så blir det selvsagt noe helt annet i møte med toppspillere, sier Thomas Rønning.

- Jeg mener at Adrian har et enormt potensial, og synes egentlig at det er rart at ikke flere klubber har oppdaget han, sier treneren.

- Ville du gjort noe annet for å bli enda fortere god om du kunne skrudd tiden tilbake?

Vanskelig valg

- Det er vanskelig å si. Kanskje kunne jeg gått fortere til Melbo. Samtidig var det da jeg begynte å få spilletid hjemme på Stokmarknes i femtedivisjon at jeg begynte å utvikle meg. Eller jeg kunne flyttet bort for å gå på skole. Jeg vet sannelig ikke. Men jeg tror uansett at det er veldig viktig å være mye på banen fra man er liten, og ha det artig der. Da får man et godt grunnlag, sier Adrian, som selv ikke var regnet som noen barnestjerne.

- Bør trene mye mer, mener jeg Melbotrener Thomas Rønning mener det er stort sett en ting som gjelder for å bli god å spille fotball. Og det er mengdetrening.

- Det er snakk om ikke å presse ungene slik at de går lei. Jeg tror det der i stor grad styrer seg selv. La de ungene som har ønske om det få lov til å trene både fire og fem ganger i uka. At fjortenåringer trener to-tre ganger i uka er nok dessverre altfor lite, dersom de har mål om å bli virkelig gode. Og selvsagt bør ti-elleveåringer også få trene mye, dersom de vil det selv, mener melbotreneren.