Torsdag kveld møtte samferdselsråd i Nordland Tove Bjørkmo (Ap) for å orientere om Nasjonal transportplan 2018 - 2027.

- Følg nøye med

Nylig ble det holdt regionale møter som del av analyse- og strategifasen. Vegsjef Terje Moe Gustavsen var møteleder i Bodø. I 2015 skal de ulike fagetatene legge frem sine forslag.

- Derfor må dere passe på å komme med deres innspill nå, formante Tove Bjørkmo. Hun påpekte blant annet underveis i sin orientering det faktum at det skal bli en god del færre flyplasser i Norge. I Lofoten skal det legges ned, og det samme skal det i sørfylket. Flyplassen i Narvik strykes fra kartet i løpet av få år.

Narvik havn

Nordfra har man blant mye annet pekt på knutepunktet Narvik havn, som er sentral for E6, E10, Ofotbanen. Den er hovedled for sjøfart, samt veldig nær flyplassen på Evenes. Det fraktes enorme mengder både fersk og fryst fisk gjennom havnen og via jernbanen. Vesterålen er som kjent i norgestoppen hva gjelder fangst og produksjon av fisk.

Viktig jernbane...

- Dermed er det helt sentralt at både vegen til Narvik og jernbanen vies stor oppmerksomhet fra vår og fra deres side, påpekte Tove Bjørkmo.

Overfor lokalpolitikerne i Vesterålen la Bjørkmo frem en oversikt som viser det mange har visst lenge: lakseeksporten øker kraftig. Forskningsmiljøet ved Universitetet i Bodø har funnet frem tallene som viser at 130 vogntog fylles hver eneste dag.

.. og viktige veier

Det gir et enormt press på vegene. Veksten ventes å fortsette. Togtransporten med fersk laks og ørret har økt med hele 87000 tonn fra 2007 til 2013. I fjor ble det sendt 127 000 tonn fersk laks og ørret med tog fra Narvik og sørover. Den fisken kommer fra Vesterålen og Lofoten.

Dermed er det ifølge både samferdselsråd og lokalpolitikere i Vesterålen særdeles viktig at man holder nøye kontroll med utviklingen av Nasjonal transportplan i tiden som kommer, ble det påpekt.