I løpet av 2014 skal det ikke være noen kirkeasylanter igjen i Norge, meldte justisminister Anders Anundsen (FrP) ved inngangen av året. Støttegruppa for uhelbredelig syke Bogdan Gerasimov fortviler, og fremholder at Bogdan aldri vil få nødvendig livsforlengende hjelp i hjemlandet Russland.

Bogdan er angrepet av den arvelige muskelsykdommen Duchennes muskeldystrofi. Sykdommen begynner i barneårene, og fører til at musklene gradvis svekkes gjennom årene. Det er en alvorlig tilstand, og levealderen er svært begrenset hos de som er angrepet.

Forverring

Bogdans søster, Jelena (33), forteller at Bogdans sykdom har hatt en kraftig forverring det siste halvannet året.

- Han har sluttet med medisinene sine fordi de gav flere bivirkninger enn nytte, og etter det har det gått veldig fort, forteller hun.

Hun har fått beskjed fra Bogdans leger om at han vil ha behov for hjelp til å puste og hoste om ikke så lenge. Til det vil han trenge en maskin, og noe slikt er ikke mulig å få tak i i hjemlandet Russland, ifølge Jelena.

- Vi vet at mennesker med denne diagnosen i gjennomsnitt blir 14 år i Russland, mens her i Norge vet vi om tilfeller der mennesker har levd til de er 40-50 år, forklarer Ingrid Lind i søskenparets støttegruppe.

Vil dø

NRK har vært i kontakt med Bogdans advokat, Halvor Frihagen, og han forteller at de har fremskaffet dokumentasjon på at en utsending av Bogdan vil være fatal.

– Vi har skaffet nye dokumenter fra Russland, som viser at Bogdan ikke vil få pustehjelp i hjemlandet når sykdommen forverres. Det er nye opplysninger i saken. Vi mener dokumentasjonen gir grunnlag for å gjøre om vedtaket. Blir han sendt ut, risikerer han å dø, sier advokaten til NRK.

Dokumentene er innhentet av støttegruppa for Bogdan, som det siste året har hatt kontakt med russiske myndighetspersoner og institusjoner, og bedt dem uttale seg om hvilke hjelpemidler og helsehjelp Bogdan kan få i hjemlandet.

Ønsker kirkeasylantene ut

I en artikkel i det kristne tidsskriftet ”Dagen” fra tidligere i desember, uttaler Anundsen at han er glad for en utvikling der det er færre kirkeasylanter i Norge. Han begrunner det i at lovlig fattede vedtak skal følges. Regjeringen har tatt grep for å revidere retningslinjene for behandling av kirkeasylanter.

NRK melder at statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet sier det er opp til politiet om de gjenværende kirkeasylantene blir hentet ut innen årsskiftet.

– Det har ikke vi noe med. Politidirektoratet har imidlertid hatt et møte med Mellomkirkelig råd, med sikte på å få til gode løsninger for å avslutte kirkeasylet, sier Kallmyr til NRK.

Frps foreslåtte endringer i retningslinjene for kirkeasyl er til behandling i Justisdepartementet.

– Ifølge dagens regelverk er det kun kirken selv som kan anmode politiet om å hente ut kirkeasylanter. Det ønsker vi å endre på. Denne saken vil neppe bli behandlet før jul, sier Kallmyr til NRK.

Anundsen har også markert sitt ståsted i kirkeasylpolitikken med å nekte landets fire kirkeasylanter juleamnesti, i motsetning til den praksis som har vært tidligere år.

Håp

Støttegruppa som tidligere har argumentert basert på indisier om at den nødvendige pustehjelpen ikke finnes i Russland, har nå fått dokumentert saken sort på hvitt. Ann-Britt Bastesen og Ingrid Lind i støttegruppa håper de nye opplysningene kan danne grunnlag for at Bogdan kan få bli i landet.

NRK melder at de nye opplysningene som støttegruppa mener dokumenterer at Bogdan er i livsfare ved tilbakesendelse, er sendt til Utlendingsnemnda (UNE). Nemnda bekrefter at dokumentasjonen er mottatt, og sier til NRK at de skal se på saken på nytt.

Bogdans advokat Halvor Frihagen er optimistisk, og sier til NRK at har det skjedd tidligere at kronisk syke asylsøkere har fått opphold etter at tilstanden deres ble forverret.

- Jeg tror han får oppholdstillatelse, sier Frihagen til NRK.

Støttespillere

Under VOLs besøk hos søskenparet tidligere torsdag, legger ikke storesøster Jelena skjul på at den overhengende trusselen om utkastelse er en påkjenning.

- Jeg er fortvilet. Jeg vet ikke hva som skjer, men jeg har et håp om at vi kanskje kan få bli her for Bogdans skyld.

Hun sier at hun forstår at noen ikke vil ha de i landet, og synes det er uriktig av de å oppholde seg ulovlig, men at hun må gjøre det likevel.

- Det er for Bogdans skyld. Det å være i kirkeasyl er som et fengsel. Men det er likevel bedre enn alternativet, for Bogdan ville ikke klart seg i Russland. Det var tyngst å sitte i asyl den første tiden, men nå har jeg blitt vant til det. Jeg er voksen og kan klare det. Bogdan er jeg veldig bekymret for. Både fordi han er syk, men også fordi han er så ung og hadde trengt å være sammen med venner i stedet for å spille så mye data, sier søsteren.

Det er Jelena som har ansvar for broren og hjelper han med alle daglige gjøremål inne i huset.

Hun er takknemlig for støttegruppa og lokalsamfunnet som gir uvurderlig hjelp og støtte i denne vanskelige tiden.

- Jeg hadde nok ikke klart meg uten de. De hjelper meg med Bogdan, for jeg kan ikke følge ham til skolen og til fysioterapi. Og så handler de for oss og kommer på besøk. Jeg er så takknemlig, sier Jelena med tårer i øynene.

Dette er saken:

  • Søskenparet Jelena og Bogdan Gerasimov kom til Norge i 2007 fra den russiske republikken Kabardino-Balkaria i Kaukasus.

  • Jelena (nå 33) og Bogdan (nå 18) søkte asyl fordi Bogdan lider av en uhebredelig muskelsykdom, Duchennes muskeldystrofi. Diagnosen vil, i følge søskenparet, utstøte ham fra samfunnet i hjemlandet.

  • Da Bogdan først kom til Norge kunne han gå, men ettersom sykdommen stadig forverres, har han i de siste årene vært avhengig av rullestol. I følge Jelena finnes det ikke utstyr i Kaukasus som kan gjøre brorens hverdag levelig og derfor frykter hun at brorens levelader vil forkortes drastisk.

  • Etter et halvt år i Norge ble søskenparet flyttet til Bankplassen på Melbu, mens de ventet på at asylsøknaden skulle behandles. Våren 2009 fikk de endelig avslag fra Utlendingsnemnda (UNE), Utlendingsdirektoratets klageinstans. I desperat frykt for å bli tvangsflyttet tilbake til Kabardino-Balkaria, så søskenparet Gerasimov ingen annen utvei enn å søke kirkeasyl hos pinsemenigheten på Stokmarknes.

  • Det russiske søskenparet er nå på sitt sjette år i kirkeasyl på Stokmarknes. Bogdan kan bare forlate det vigslede huset i Tømmervika når han skal gå på skole og til medisinsk behandling.

  • Jelena har knapt vært utenfor huset siden mai 2009, da i forbindelse med regjeringens innvilging av juleamnesti. I år har regjeringen varslet at de ikke vil innvilge landets totalt fire kirkeasylanter amnesti i de tre juledagene, slik som tidligere år.

  • Ved årsskiftet varslet justisminister Anders Anundsen at han ønsket slutt på kirkeasylordningen i landet. Regjeringen er i gang med en prosess for å endre reglene for kirkeasylpolitikken.