FrP-ordfører Kjell Børge Freiberg i Hadsel mener det ikke er tvil om at søskenparet har det vanskelig, og håper man vil finne ei løsning i saken. Foto: Knut Ivar Aarstein (Arkivfoto)

I snart seks år har søskenparet Bogdan og Jelena Gerasimov vært i kirkeasyl i Pinsemenighetens lokaler i Tømmervikapå Stokmarknes, og risikerer å bli kastet ut snarlig. Bogdan har en arvelig muskelsykdom, og kan ikke få behandlinga han trenger i hjemlandet Russland.

Justisminister Anders Anundsen (FrP) sa i begynnelsen av året at det løpet av 2014 ikke skal være noen kirkeasylanter igjen i Norge. Søskenparet er redd og fortvilet.

FrP-ordfører Kjell Børge Freiberg i Hadsel åpner nå for at søskenparet bør få oppholdstillatelse, skriver NRK Nordland. Han mener saken bør behandles på nytt, og syns ifølge NRK at Bogdan-saken er vanskelig. Søskenparets støttegruppe sitt arbeid i saken, mener han sier mye om hadselværingene, skriver NRK.

– Vi føler omsorg for mennesker som har det vanskelig. Det er ingen tvil om at dette søskenparet har det vanskelig. Norske utlendingsmyndigheter har gitt avslag om opphold, og der står saken. Det må man finne en løsning på, sier han til NRK.

Bogdan Gerasimov er angrepet av den arvelige muskelsykdommen Duchennes muskeldystrofi. Sykdommen begynner i barneårene, og fører til at musklene gradvis svekkes gjennom årene. Det er en alvorlig tilstand, og levealderen er svært begrenset hos de som er angrepet.

Under VOLs besøk hos søskenparet torsdag, la ikke storesøster Jelena skjul på at trusselen om utkastelse er en påkjenning.

- Jeg er fortvilet. Jeg vet ikke hva som skjer, men jeg har et håp om at vi kanskje kan få bli her for Bogdans skyld.

Hun forstår at noen ikke vil ha de i landet, og synes det er uriktig av de å oppholde seg ulovlig, men at hun må gjøre det likevel, for Bogdans skyld.

- Det å være i kirkeasyl er som et fengsel. Men det er likevel bedre enn alternativet, for Bogdan ville ikke klart seg i Russland. Jeg veldig bekymret for han. Både fordi han er syk, men også fordi han er så ung og hadde trengt å være sammen med venner i stedet for å spille så mye data, sier søsteren.