Ordførerkandidat i Hadsel, Siv Dagny Aasvik (Ap) var klar i sin tale:

- Hva regjeringen velger å gjøre i forhold til Sjømatuvalgets rapport, vil få store følger for Hadsel.

En av Arbeiderpartiets storsatsninger er fiskeripolitikk. Derfor inviterte de til et åpent møte på Melbu onsdag kveld, der Sjømatutvalgets rapport var hovedtema.

Lønnsomhet

Gjenstand for diskusjon var hvordan man skal øke lønnsomheten i hvitfisknæringen, og samtidig bevare kystsamfunnene og sikre lokale eierskap.

Både politikere og bransjefolk uttrykte stor bekymring for følgene av de store endringsforslagene i rapporten. De mest sentrale punktene i rapporten, deltakerloven, strukturkvoter, aktivitetsplikten og råfiskloven ble diskutert. Det ble spesielt pekt på farene ved oppheving av kvotetak, aktivitetsplikt og liberalisering av eierskap til fiskeflåten.

-       Vi må sikre oss at rettighetene våre blir værende i nord, sa lokalpolitiker Jan Steffensen (Mos).

-       Jeg vil advare politikerne. Dersom vi får stor kapitaltilgjengelighet og liberalisering, kan kvotene komme i utenlandske hender, sa Kurt Jensen (Sp).

Merkevare

Fabrikksjef i Norway Seafoods, Martin Rasmussen, snakket om merkevarebygging i sitt innlegg.

-       Til tross for utfordringene vi hadde i fjor, har vi hatt et spennende år. Vi har vært innovative og hatt stor suksess med å bygge opp et merkeprodukt, nemlig ferskpakket skreifilet, fortalte Rasmussen.

Til tross for at hvitfiskbransjen er både kompleks og utfordrende, pekte Rasmussen på flere tiltak han mente ville kunne bedre lønnsomheten.

-       Vi må satse mer på levendelagring av fisk, bygge merkenavn, og ikke minst; Utvikle oss teknologisk.

Vurderer å helautomatisere

Rasmussen viste til at det finnes mange teknologiske nyvinninger på markedet. Blant annet et transportsystem som frakter fisken fra kaia via vannsystemer. Det finnes også en maskin som gjør manuell beinfjerning overflødig.

- Jeg tror faktisk at det vil gi oss enda flere arbeidsplasser. Men vi skal flytte arbeidskraften vår fra produksjonsarbeid til marked, sa Rasmussen.

Flere ganger i løpet av kvelden ble det påpekt at eksport er en av nøklene til lønnsomhet: ”Norge kan ikke spise all fisken vi produserer”.

Utfordrende

Utfordringene rundt Norway Seafoods mange permisjonsdager, ble også gjenstand for diskusjon. Fabrikksjefen fikk ros for å være både innsiktsfull og nytenkende, men det ble likevel ikke skjøvet under en stol at det er ødeleggende for et lokalsamfunn at arbeiderne ikke har et forutsigbart arbeid.

-       Det er klart at det er utfordrende å lede en filetfabrikk uten fisk, sa Rasmussen.

Direktør i Norges råfisklag, Trygve Myrvang, har vært med å utarbeide den omtalte rapporten. Han la ikke skjul på at de ti representantene i utvalget har vært svært uenige om mye.

-       Men vi vil se endringer i fiskeristrukturen. Vi vil se at det blir effektivisert. Men om denne prosessen går for fort, vil det gå ut over både regionen og landsdelen, sa Myrvang.

Godt oppmøte

VA talte rundt 35 oppmøtte onsdag ettermiddag. Både Aasvik og Arbeiderpartiets fiskeripolitiske talskvinne, Ingrid Heggø, var svært fornøyde med oppmøtet.

- Jeg har nettopp vært i Ålesund, og der var det bare halvparten av de som har møtt opp på Melbu i dag, sa Heggø.

- Vi har hatt god erfaring med disse høringsmøtene, og vil ta med oss innspillene fra de oppmøtte videre, sa Heggø, og roste spesielt bransjefolkene for ærlige og innsiktsfulle innspill.

Arbeiderpartiet har satt av en uke til Vestlandet, og tre uker til Nord-Norge.