Foredragsholder Michael Solheim ved Opus Hadsel holdt i fjor mer enn 90 foredrag om nettvett.

Mange skoleelever i Vesterålen, og i landet forøvrig har hatt datamann og nettvett-ekspert Michael Solheim på besøk på skolen sin. Overfor VOL legger ikke Solheim skjul på at det finnes mange trasige historier om tankeløs databruk, som også foregår helt lokalt.

- Å ja. Det er dessverre mange svært uheldige hendelser som foregår. Det er bare helt unntaksvis foreldrene vet hva som skjer, sier Solheim.

- På en av skolene jeg besøkte kom jeg i kontakt med en jente som hadde sendt fra seg ett eneste bilde. Hun hadde tabbet seg ut, og det hadde skjedd bare en gang. Så ble bildet spredd på nett. Hun satt gråtende foran meg, og var helt fortvilet, sier Solheim.

- Jeg skulle så gjerne sagt til henne at det kommer til å bli bra. Det vil gå over. Det er dessverre langt fra sikkert. Dette bildet vil kunne forfølge jenta til lenge etter at hun er ferdig med skolen. Hun vil kunne konfronteres med dette når hun er 30 år. Og hun vil kunne oppleve det når hun er 50 år, sier Solheim.

- Det viktigste vi kan gjøre for våre barn og unge er å bevisstgjøre dem. Det er så utrolig mye hyggelig vi kan bruke nettet til, men det er også utrolig mye uhyggelig der ute. Både barna våre og vi må gjøre noen valg for hvordan vi skal benytte oss av nettet.

- Jeg pleier ikke i mine foredrag bruke altfor mye tid på å forklare detaljforskjellene mellom de ulike populære sosiale medier og spill som finnes på nett. Det viktigste jeg gjør for både foreldre og barn og ungdom er å bevisstgjøre dem, forklarer nettvett-eksperten.

- Dersom vi investerer tid, tid, tid og tid til å snakke med barna våre om deres digitale liv, så kan vi avverge veldig mange tabber før de skjer. Bevisstgjøring er veldig viktig, både for oss selv og ungene våre, konkluderer Soheim.