Sara Johansen fra Stamsund er elev ved Transport- og logistikklinja på Hadsel videregående skole. Til høsten er hun ferdig med sitt andre år på skolebenken og klar for å begynne i lære. Det ser hun frem til. Men erfaringene med yrkeslivet så langt har vært varierende.

- Jeg opplevde en leder som sa rett ut at han var skeptisk til å ansette jenter fordi han var redd for at de skulle bli gravide, forteller Sara.

Drømmen

Sara har bestemt seg for hva hun vil gjøre i livet sitt.

- Jeg begynte først på barne- og omsorgsarbeider, men det var ikke det riktige for meg, forteller hun.

Fra hun var liten har hun vært med faren som jobbet i Statens Vegvesen, og mer og mer gikk det opp for henne at tunge kjøretøy var mer enn en interesse. Det måtte bli livsnæringen også.

- Drømmen er å kjøre langtransport, men jeg har også tenkt på å ta maskinførerbeviset. Kanskje  er det anleggsarbeid jeg skal drive med, sier den unge sjåføren.

Da hun kjørte opp til sertifikatet for et års tid siden ble hun bitt av basillen, og nå er det tunge kjøretøy for alle penga.

- Det er noe eget med å sitte så høyt i en bil, med en fantastisk utsikt. Jeg trives så godt, og jeg vet at det er dette jeg vil leve av, sier den blide jenta.

Godt for miljøet

Sara har møtt holdninger fra enkelte som mener at damer ikke har noe bak rattet å gjøre. Det fnyser hun av, og mener det hører steinalderen til. Tvert i mot tror hun det er nyttig for den mannsdominerte næringen å få kvinnelige medarbeidere.

- Jeg tror det er bra for miljøet med kjønnsblanding, sier hun.

Hun påpeker at det er tøffe fysiske tak med både last og kjettinger, men at om man velger tungtransport som yrke, så er man klar over utfordringene.

Hun mener også at jenter kan ha viktige kvaliteter med seg inn i næringen:

- Vi er ofte veldig flinke til å gå etter boka. Vi er nøye med det vi gjør, sier hun.

Ønsker flere jenter

I Saras klasse er det ni gutter og tre jenter. Sara hadde gjerne sett at det var flere jenter.

- Tungtransport er artig, og vi trenger flere jenter i yrket, oppfordrer hun.

Nå som Sara snart skal ut og søke praksisplass, ber hun bedriftene om å tørre å satse.

- Vi jentene er like bra som gutta, smiler hun.