I november 2014, etter 31 år som teknisk sjef på Stokmarknes sykehus eller Nordlandssykehuset Vesterålen, var Ole Rist (68) klar får å innta pensjonisttilværelsen.

Det vil si; ikke helt klar. Han har kontoret sitt fremdeles, og jobber litt ved behov. Men snart skal han være pensjonist på heltid. Da er han ikke i tvil om hva han skal gjøre.

- Hva jeg skal gjøre nå jeg blir pensjonist? Da skal jeg vel pusse bilene mine, ler Ole

Han har intet mindre enn tre eldre Citroëner i smalingen. En DSuper 5 fra 1974, En SM fra 1973 og en CX  GTI  Turbo fra 1986.

- Hva står disse betegnelsene for?

- Citroën er et hollandsk familienavn og betyr sitron. DS som kom i 1955 kan stå for på fransk Desses som betyr gudinne. DSuper 5 betyr at den har 5 trinnsgearkasse. SM står for Sport Maserati  fordi Citroenfabrikken eide Maserati fra 1969 til 1975. GTI står for  Gran Turissimo Injection.

- Hvorfor Citroën?

- Det går helt tilbake til 1959. Da kom det en bil til Hennes  ingen hadde sett før. jeg syklet til Kaljorda og eieren viste stolt fram  at bilen kunne løfte seg og det hørtes ut som den pustet, husker jeg.  Hvilken åpenbaring for oss gutter, guddommelig. Hadde den sjel? Som gymnasiast uten penger drømte jeg om en DS og hadde mange bilder av modellen på hybelen, smiler Ole.

Ikke overraskende ble den første bilen en Citroën.

- Den fikk vi av foreldrene mine i 1972.  Det var en ID 19, 1964 modell stasjonsvogn. Den hadde vært sykebil i Harstad.  Var nok stolte da vi kjørte av gårde til Kongsberg  den sommeren, mimrer han.

Ole sverger til eldre Citroëner.

- Disse Citroënene har et unikt fjæringssystem basert på olje og gass. Det gjør kjøregleden helt unik.

Han er medlem i Vesterålen Motorhistoriske klubb og i Norsk Citroën DS-klubb. Han har vært på flere treff, og en sommer kjørte han helt til Frankrike i sin kongeblå gudinne.

- I sommer skal jeg og kona på flere Citroëntreff. Det ser jeg frem til, smiler han.