Vesterålen Turlags fjellsportgruppe inviterer til viktig opplæring lørdag når de tilbyr gratis skredkurs på Melbu for alle som vil være med. Paul Johansen fra Hadsel Røde Kors er kursholder.

Vil unngå ulykker

– De siste årene er det stadig flere som har fattet interesse for bratt friluftsliv vinterstid. Dette i kombinasjon med et klima i endring, har medført en rekke skredulykker, skriver turlaget i en pressemelding.

Målet med skredkurset er å legge til rette for holdninger og ferdigheter som bidrar til trygg ferdsel i vinterfjellet.

Ifølge turgruppa er opplegget fornyet, og skiller seg en del fra tidligere skredkurs. Da det meste av opplegget vil finne sted utendørs, ber turlaget om at deltakere stiller kledd og utstyrt som om de skulle på tur. Spade og sondestang er ønskelig, men turlaget har utstyr til utlån for de som mangler dette.

Skredfare

Så langt i vinterferien har nedbøren kommet som både sludd og snø, i kombinasjon med vind har nedbøren gitt et skredproblem av fokksnø i og over tregrensen, skriver varsom.no. Skredfaren vurderes størst i nordvendte heng, men lokalt kan det være skredfare også andre steder om skaren er glatt nok. Mildværet og regn fra forrige uke har påvirket snødekket trolig helt opp til 600 meter over havet. Derfor preges snødekket opp til denne høyden av smelteomvandlet snø og skare som følge av kaldere vær, skriver varsom.no.