13 stemte for, 12 stemte imot.

- Vi synes ikke det er rett å bruke økonomi som grunn for å legge ned sykehjemsplasser. I denne prosessen må vi ta kloke valg med å ikke legge ned. Dette er et verdivalg til beste for folk, sa Aps Britt Solvik i debatten.

Økning i antall eldre

Jan Steffensen fra MOS påpekte at spørsmålet om nedleggelsen av sykehjemsplasser var det viktigste punktet på sakslisten.

- På fredag var jeg på BDOs møte om kommunesammenslåing. Der kom det frem i klartekst at vi kan forvente en økning av antall eldre i kommunen i årene fremover.

- Vi får flere eldre og demente. Det skjer i takt med at at omsorgsressursen innad i familien er nedadgående og liggetiden på sykehusene er kortere. At vi nå vurderer å legge ned 14 sykehjemsplasser er ikke bærekraftig og lite fremsynt.

Frykter for fremtiden

Steffensen roser dagens eldreomsorg, men frykter for fremtiden. Spesielt for de eldre med spesielle behov, som de med demens. Han etterlyste en konsekvensvurdering for fremtiden.

- Det er ingen venteliste på sykehjemsplasser i denne kommunen. For meg er det ikke noe mål å putte flest mulig på sykehjem. For meg er det at færrest mulig skal på sykehjem og skal få behov for sykehjemsplasser. Vi skal hjelpe folk der de ønsker å bli hjulpet, i heimen. Stikkordet er åpen omsorg, sa Hadsels ordfører, Kjell-Børge Freiberg.

Han stilte seg uforstående til arbeiderpartiets ønske om å beholde sykehjemsplassene.

- Skal vi ha ti tomme, bemannede plasser stående? Det er det ikke økonomi i. Vi må se på det som en gledelig anledning til å kunne ansette 2,96 faste stillinger på Riarhaugen på Melbu, med de sparte midlene.

Omsorgsboliger

Kommunestyret har tidligere vedtatt å bygge 28 omsorgsboliger på Stokmarknes, og tilsvarende på Melbu. Prosessen er i gang på Stokmarknes, men ikke på Melbu.

Konstituert Rådmann, Espen Gundersen, kan ikke si noe tidsperspektiv på når man kan forvente at boligene står klare. Det er Hadsel Eiendom som har oppdraget. Den største kritikken fra oposisjonen gikk på at man ikke kan ta bort et tilbud uten å erstatte det med noe nytt.

Øker press på hjemmetjenesten

I sakspapirene heter det at «Våren 2014 ble det redusert med fire langtidsplasser ved Hadsel sykehjem. Disse rommene er ikke i bruk og er avstengt. Nå er det foretatt ytterliggere reduksjon med to langtidsplasser. Disse to rommene benyttes til korttidsplasser inntil reduksjon av ytterliggere to langtidsplasser.

Bemanningen kan ikke reduseres ved avdelingen før det er redusert med disse fire langtidsplassene. Dette fordi det må være et visst antall pleiere på vakt for å dekke pleiebehovet til et visst antall beboere i en avdeling. Med midlertidig bruk av korttidsplasser på avdelingen disponeres personalet på best hensiktsmessig måte i denne overgangsfasen. Rommene blir deretter avstengt».

Videre presiseres det i sakspapirene at presset på hjemmetjenesten vil øke, med en reduksjon av antall sykehjemsplasser.

- En må derfor samtidig planlegge og tilrettelegge for tiltak slik at flere kan bo hjemme i eget hjem lengst mulig, eller gi tilbud om heldøgns bemannet omsorgsbolig, står det i papirene.